вівторок, 30 січня 2007 19:01

Найглибше в Україні озеро може прорвати дамбу

Автор: фото: Віталій Грабар
  Водоскидна дамба на Яворівському озері не дає спокою міському голові Яворова Віталію Домашовцю
Водоскидна дамба на Яворівському озері не дає спокою міському голові Яворова Віталію Домашовцю

Жителі Яворова, районного центру на заході Львівщини, з острахом чекають повені. Якщо талі води переповнять озеро Яворівське, створене на базі колишнього сірчаного кар"єру, вода може ринути на місто.

Озеро глибиною 68 метрів занесли до "Книги рекордів України" як найглибшу водойму країни.

— Під загрозою весь Яворів, місто лежить у долині, а до води всього кілометр, — каже міський голова Яворова Віталій Домашовець, 28 років. Молодий чиновник у короткій чорній дублянці спускається бетонним схилом до плеса. — Рівень води вже зараз піднімається, бачите, як з обох боків підмиває дамбу.

56-річний Іван Зозуля, голова ВАТ "Гірхімпром", який розробляв проект затоплення кар"єру, підтвердив, що водойма наповнена по вінця, а надлишок води контролює дамба.

Мер Яворова вимагає від директора яворівського гірничо-хімічного підприємства Казимира Пресліцького, замовника водорегулювальної споруди, розписку, що вода не затопить місто.

— Ну що це за дамба? — розводить руками Віталій Домашовець. — З одного боку п"ять метрів берега виклали бетонними плитами, а з іншого забили кілки, переплели між ними ліщину й насипали каміння. Викинули мільйони державних коштів. Мали провести роботи й на річках, якими сходитиме вода. Вони замулені і не готові прийняти її з озера.

Проте розробники проекту водоспускної споруди запевняють, що дамба надійна.

Водойму занесли до "Книги рекордів України"

— Зараз рівень води у трубах, через які вона виходить із водосховища, 20–30 сантиметрів, — каже директор державного проектно-розвідувального інституту "Львівдіпроводгосп" 65-річний Анатолій Якушев. — При повені максимальна висота, у межах якої коливатиметься вода, — два метри. Інша річ, що будівництво дамби досі не завершене. Будівельники не закінчили насип й укріплення схилів. Тільки на те, щоби зробити проект і розчистити три кілометри річки в межах міста, треба майже мільйон гривень. А річки тягнуться на 27 кілометрів, аж до польського кордону.

Найбільше мера Домашовця хвилює річка Шкло, якою вже почала витікати вода з Яворівського озера. Вона протікає через місто, і рівень її вод постійно піднімається.

Першими це помітили мешканці будинків, розташованих поблизу берегів. Яворівчани твердять, що зміни почалися в середині грудня минулого року.

— Нас щовесни затоплює, коли тане сніг, — розповідає Андрій Потупа, 33 роки, з вулиці Остапа Вишні. — Заливає підвали, подвір"я. Минулими роками води у Шклі було не більше 20 сантиметрів. Що станеться навесні, коли почнуть танути сніги? Вода вже зараз піднялася на метр. Старші люди на випадок лиха напоготові тримають документи та гроші.

Городяни самотужки спробували почистити русло в межах міста.

— На суботнику ми повивозили завалені дерева, сміття, — розповідає Віталій Домашовець. — На берегах люди повибудовували загати. Навіть підступитися туди не могли, потрібна спеціальна техніка.

Голова Яворівської райдержадміністрації Степан Новосядло, 50 років, налаштований більш оптимістично:

— Я вас запевняю: дамба міцна, і є запас, при якому озеро може витримати сильну зливу впродовж трьох-п"яти діб.

Тим часом мер Яворова кличе на допомогу столичну владу.

— Звертався до Кабміну і президента. Сам передав листа голові Верховної Ради Олександрові Морозу, — каже Домашовець. — Депутати Яворівської міської ради запросили колег із польського міста Ярослав. Сусіди пообіцяли посприяти в отриманні допомоги Європейського Союзу. Коли в Києві дізнаються, що сусідня країна переймається яворівським озером, то зацікавляться нашою проблемою. Поляки побоюються екологічної катастрофи. У разі лиха, вода з озера, насичена сірководнем, може дійти до Сяну.

На місці кар"єру має бути центр туризму

Яворівське озеро розташоване за 50 км від Львова та польських міст Перемишль і Ярослав. У грудні воно досягло своїх проектних берегів і розлилося на площі понад 700 га. За задумом проектантів, це має бути великий міжнародний центр туризму, водного спорту та рибальства. Ідею підтримали провідні львівські науковці, серед яких академік Михайло Голубець, директор Інститут екології Карпат НАН України.
Подібним шляхом ідуть країни ЄС: перетворюють закриті кар"єри на озера, парки, зони відпочинку. У Німеччині на відновлення знищених шахтами ландшафтів виділили 9 млрд євро. У Польщі колишні сірчані кар"єри поблизу Тарнобжега теж перетворили на озеро. На відновлювальні роботи планують витратити $200 млн.

Зараз ви читаєте новину «Найглибше в Україні озеро може прорвати дамбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути