середа, 30 травня 2007 07:06

Наді Львовом підняли нацистський прапор

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Подружжя фотографує свою дитину в німецькій касці зразка 1940-х років під час зйомок фільму ”Владика Андрей” перед входом у львівську мерію на площі Ринок
Подружжя фотографує свою дитину в німецькій касці зразка 1940-х років під час зйомок фільму ”Владика Андрей” перед входом у львівську мерію на площі Ринок

— Мені ледь не щодня телефонують друзі з Росії, розпитують, як там у нас ситуація, — розповідає львівський екскурсовод Ярослав Ярмолович, 27 років. — Цікавляться, чи не боїмося перевороту. Зазвичай відповідаю на це жартами. А в неділю вранці вів екскурсію на горі Високий Замок. Розглядав у бінокль старе місто й раптом на вежі Ратуші побачив нацистський прапор зі свастикою. Я оторопів.

Прапор над Ратушею підняли для зйомок художнього фільму "Владика Андрей" про митрополита Шептицького. Напередодні прес-служба міської ради розповсюдила звернення до громадян. Попереджали, що прапори змінять лише задля максимального відтворення історичної події під час зйомок фільму.

— Будь ласка, відійдіть на кілька метрів, — звертається до перехожих у мегафон міліціонер. — Дайте закінчити зйомки. Обережно, трамвай!

Окрім стяга на вежі, чотири полотна поставили у флагштоках. Із вікна сесійної зали вивісили великий штандарт. Іще кілька прапорів почепили на сусідніх будинках. Туристи охоче фотографувалися біля стягів зі свастикою. Позуючи, витягують руку — на кшталт нацистського привітання.

У тіні каштанів на протилежному боці площі відпочивають кілька десятків парубків, переодягнених у німецьку уніформу. П"ють мінеральну воду.

— За день зйомок обіцяли платити до 30 гривень, — каже 21-річний Олександр. — Форма дуже важка, парко.

Зйомками керує 50-річний режисер Олесь Янчук. Раніше він працював над фільмами "Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені" про Степана Бандеру й "Нескорений" про Романа Шухевича. Знімають сцену входу німецьких військ до Львова 1941 року. Східним боком площі проходить колона солдатів. У протилежний бік їде мотоцикл із коляскою. На задньому плані офіцер спілкується з жінкою біля чорного "опеля".

— Техніку привезли з Києва, — розповідає Янчук. — Костюми нацистів орендували у клубі "Червона зірка". Там займаються реконструкцією військового спорядження.

У вівторок зйомки продовжили біля Домініканського собору. Також знімали в інших куточках міста, а ще — в Судовій Вишні та Рудках Львівської області. Влітку заплановані зйомки у Криму та Ватикані. У кінотеатрах "Владику Андрея" показуватимуть у жовтні-листопаді.

Зараз ви читаєте новину «Наді Львовом підняли нацистський прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути