Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2006 18:34

На Новий рік ще можна підшукати номер на гірській базі

Автор: фото: Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ
  Кияни відпочивають на турбазі ”Арніка” біля Синевирського озера в Міжгірському районі Закарпатської області. Їздовий Юрій Бітлян, житель села Синевирська Поляна, везе туристів до гірськолижного підйомника. Лютий 2006 року
Кияни відпочивають на турбазі ”Арніка” біля Синевирського озера в Міжгірському районі Закарпатської області. Їздовий Юрій Бітлян, житель села Синевирська Поляна, везе туристів до гірськолижного підйомника. Лютий 2006 року

98відсотків місць на турбазах, у санаторіях, готелях і приватних садибах Закарпаття вже заброньовані на час новорічно-різдвяних свят. Найшвидше розійшлися путівки санаторіїв "Синяк", "Квітка полонини", "Сузір"я", "Квелле-Поляна", турбаз "Затишок", "Шипіт", "Воєводино".

Під Новий рік у закарпатські санаторії приїжджають дві категорії туристів: одні хочуть підлікуватися, інші — добре посвяткувати. Останні купують путівки на 5–10 днів, вибирають дорожчі номери. Цікавляться базами з гірськолижними підйомниками. Зазвичай, після 15 січня санаторії переходять на лікувальний профіль.

Оздоровниця "Синяк" розташована за 30 км від Мукачевого поблизу села Чинадійово. На 19 га стоять п"ять спальних корпусів. Коли ми приїхали до санаторію, курортники поспішали з обіду на лікувальні процедури. Пенсіонер Володимир Чебаков, 60 років, вже другий раз відпочиває тут.

— Лікую поперек, — каже киянин. — Путівку на десять днів придбав за 1117 гривень. Спеціально вибирав кінець листопада — гадав, що дочекаюся снігу, але не вийшло. Наступного року планую приїхати перед святами.

Біля адміністрації санаторію нас зустрічає заступник головного лікаря Світлана Горицька, 50 років. Розповідає, що попит на путівки минулого року був аналогічний: у середині листопада забронювали всі 330 місць оздоровниці.

Батьки з дітьми можуть найняти у санаторії няню

— Із 26 грудня до 15 січня в нас розпал сезону, — каже Світлана Горицька. — Туристи з Росії та України приїздять з родинами. Організовуємо для них святкову програму. До вечора 31 грудня відпочивальники катаються на лижах, а після дев"ятої години збираються в клубі. Із Мукачевого запрошуємо Діда Мороза із Снігуронькою — розважають людей аж до ранку 1 січня. Скільки коштуватиме така програма цього року, ще не знаємо. Торік з однієї людини брали 200 гривень.

Поряд із санаторними корпусами стоять два гірськолижні підйомники на 350 та 1200 м, пункти прокату спорядження. Торік за підйом бугельним витягом платили 4 грн, лижі на прокат брали за 20–70 грн на добу. Цієї зими ціни зростуть на 10–15%.

На території оздоровниці працюють комп"ютерний центр, більярдна та тренажерна зали. У вольєрі утримують плямистих оленів, косуль і лисиць. Батьки з малими дітьми можуть найняти у санаторії няню.

Вартість проживання в найдешевшому номері з триразовим харчуванням коштує 84 грн на людину. Номери з поліпшеним плануванням здають по 117 грн на людину, "люкси" — по 282 грн.

— Номери "люкс" трикімнатні, — розповідає Світлана Горицька. — У них встановлено каміни, два телевізори, холодильник, телефон, кондиціонер. Є ванна та кухня. Страви подають у бенкетній залі. Година відпочинку у звичайній сауні коштує 80 гривень, у лікувальній "Інфрадок" із канадського кедра — 30 гривень із людини. Басейн у "Синяку" мають збудувати до Нового року.

На гірськолижний відпочинок сюди іще з часів прем"єрства приїжджає Віктор Ющенко. Селяни розповідають, що президент полюбляє схили біля містечка Чинадійово. А зупиняється глава держави неподалік санаторію в лісі, у будиночках голови свого секретаріату Віктора Балоги. Саме там жив Віктор Ющенко, коли приїздив на Закарпаття із президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі.

— Два-три незаброньовані номери є в "Синяку", до п"яти ще можна знайти в "Сонячній долині" на Свалявщині, — розповідає один із основних туроператорів регіону Володимир Чепа, 57 років. — Доба у стандартному номері на одну людину в останньому обійдеться в 436 гривень. Усі туристи тікають чомусь у гори, не задумуються, що може піти дощ і зіпсує відпочинок. Ми пропонуємо солідну програму в обласному центрі. У п"ятизірковому ужгородському готелі "Дружба" чимало вільних номерів. П"ятиденний новорічний відпочинок тут обійдеться в 1300 гривень із людини. Упродовж цього часу організовуємо виїзди на гірськолижні траси, на дегустацію вин у погреби. Кілька вільних номерів у Новорічну ніч іще знайдете у "Квелле-Поляні" на Свалявщині, "Водограї" на Мукачівщині та "Екстримі" на Воловеччині.





На Буковині лижні траси підсвітять

— Цього року відкривають другі черги комплексів "Німчич", "Мигове" у Вижницькому районі та в селі Горбова Герцаївського району. Також введемо в дію третю чергу "Цецино", — розповідає начальник Чернівецького обласного управління туризму Петро Брижак, 41 рік.

У "Миговому" відкриття гірськолижного сезону заплановано на 15 грудня. На двох трасах завдовжки 1000 і 1300 м працюватимуть підйомники і спеціальний бебі-ліфт. Уночі траси освітлюватимуть.

На "Цецино" відтепер можна заночувати — влітку збудували готель на 10 номерів.

У "Сонячній долині" в Боянах Новоселицького району гостей здивують грузинською кухнею. Дітлахів тут покатають на поні, у зоокутку покажуть верблюдів, диких кабанів, косуль і шимпанзе.

Коштуватиме зимовий відпочинок від 60 грн за добу із триразовим харчуванням у сільських садибах. До 300 грн — на турбазах.

Ігор КРАВЦІВ


На Закарпатті працюють 63 підйомники

— У 2006 році на Закарпатті відкрили понад десяток нових турбаз і готелів, — каже начальник обласного управління туризму та курортів Олександр Марченко, 53 роки. — На Закарпатті працюватимуть 63 гірськолижні витяги. Тільки на Міжгірщині добудовують п"ять підйомників, із них два — крісельного типу. У найближчі два роки розбудовуватимуть перспективні для гірськолижного відпочинку Боржавські полонини, Драгобрат і Красію.
Щороку відпочинок на Закарпатті дорожчає на 10–15%.

Зараз ви читаєте новину «На Новий рік ще можна підшукати номер на гірській базі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути