Сотню американських і французьких ресторанних меню ХХ ст. виставив у львівському Музеї мистецтва давньої книги місцевий ресторатор Вардкес Арзуманян, 50 років.
— Перше меню купив 10 років тому в київському ресторані за 100 доларів, — каже Арзуманян. — У ньому було дуже багато смішних помилок — у назвах страв та орфографічних. Ледве переконав офіціанта продати. Зараз маю більше 700 меню. На виставці представлена частина збірки із шести тисяч ресторанних меню найвідомішого гастрономічного критика Франції Моріса Сейланда. Під псевдонімом Князь Курнонський він написав довідник "Гастрономічна Франція".
Найдорожче меню, за словами Арзуманяна, — чеського художника Альфонса Мухи. Придбав його на аукціоні. Скільки заплатив, не говорить. Біля роботи завбільшки з аркуш зошита фотографуються відвідувачі.
— Оформляти меню сто років тому вважалося престижною справою, — розповідає художник 46-річний Володимир Костирко. — Вони виходили обмеженим тиражем, подавалися на званих вечерях, банкетах, круїзних лайнерах. Художники творили у своєму стилі. Наприклад, француз Жорж Вілла любив малювати проституток. Тому і в переліку страв оголені жінки бенкетують із чоловіками. Меню від митців у ресторанах користувалися роками. Якщо з'являлися нові страви, дописували їх ручкою на звороті. У деяких були навіть ціни на дівчат.
Коментарі
1