понеділок, 12 вересня 2011 07:30

На Львівщині шукають ділянку під звалище

— 2002 року я за власний рахунок проводив дослідження інфільтратів Грибовицького звалища. Досліди робили в Харкові. Тоді небезпечні речовини перевищували санітарні норми у 300 разів. Який показник зараз —  навіть страшно подумати, — каже Зеновій Селяк, 52 роки, із села Малехів на Жовківщині.

6 вересня він із півсотнею жителів району прийшов під стіни облради. У приміщенні міські й обласні депутати проводять спільну сесію. Обговорюють проблему звалища.

— По Малехову течуть ріки непотребу. Сморід стоїть невиносимий. Вікон відкрити не можна. Те звалище більше півстоліття працює. Хоч його 20 років тому мали закрити. Перед кожними виборами і мер, і депутати обіцяють його рекультивувати. Але ніхто нічого не робить, — розповідає Селяк.

— Самостійно нам це питання не вирішити, — говорить секретар Львівської міськради Василь Павлюк, 53 роки. — Вимагаю, щоб воно було під контролем центральної влади. Губернатор Михайло Цимбалюк повинен винести питання про Грибовицьке звалище першим пунктом при найближчій зустрічі з Віктором Януковичем.

Депутати зобов'язали облдержадміністрацію знайти нове місце для вивезення непотребу до 31 грудня 2012 року.

— Розглядаємо три ділянки, — каже заступник голови облдержадміністрації Володимир Губицький, 47 років. — Одна  розташована в Кам'янка-Бузькому районі. Інша — в Яворівському. Колись її надали підприємцю для спорудження заводу. Але зараз там нічого не будують. Третю ділянку пропонує виділити одна з сільрад області. Однак зараз не можу озвучити, яка саме, щоб не було спекуляцій.

Грибовицьке звалище розташоване за 10 км від Львова. Воно найбільше в Європі. Відкрили його 1956 року. Його площа — понад 50 га. Гори відходів сягають 60 м заввишки. Також на території є кілька гудронних озер. Найбільше потерпають через нього жителі Грибовичів, Малехова, Дублян.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині шукають ділянку під звалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути