Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2009 18:36

На контрабандне м"ясо клеять пломбу держзразка

Поблизу Луцька Служба безпеки України та ветеринарна міліція викрили склад неякісного м"яса. Звозили контрабандою по 600–800 кг із Польщі. Фасували, клеїли бирки, маскуючи під волинські торгові марки, виписували фіктивні ветеринарні свідоцтва. Товар прямував у фірми Луганської та Донецької областей.

Схема збування неякісного м"яса є класичною по всій Україні, кажуть обізнані люди. Житель прикордонного міста Рава-Руська Жовківського району на Львівщині 29-річний Сергій кілька років працював на нелегальному перевалочному складі. Каже, у місті є кілька таких баз.

— Контрабанда завозиться на базу переважно вночі, — зізнається. — Власник має договір з якимись поляками. Платить бабки за партію товару, вантажівка зі знаком "TIR" перевозить його через границю. На базі робочі клеять на м"ясо бирки. Так само у 2000–2002 роках завозили польський цукор — на підпільних базах пересипали в інші мішки, прошивали і клеїли написи: Дубно, Радехів. Фарш фасують у брикети по 10, 15, 20 кг, м"ясо — 25. Їх складають у "полєти" — по півтонни. Клієнту дають повний пакет документів на товар, а фуру, загружену на 22 тонни, опломбовують пластиковою пломбою державного зразка. Так що по дорозі ніякий мєнт без власника не має права зірвати пломбу і перевіряти товар. По Україні м"ясо транспортують безпечно.

Коли фарш розмерзається і з нього тече розова вода — то фарбник

Польське контрабандне м"ясо має низьку якість.

— Це переважно фарш, сало, соєве м"ясо і спеціальні приправи до нього, точніше розчинники. Кидаєш розчинник на воду, пачку на 10 кіло, і кидаєш туди оте м"ясо. Воно набухає. Було півкіло того резинового шпондеру — стало 800 грам. То називають холодний дим. 10 хвилин — і сало, як копчене.

Товар зі Львівщини везуть переважно в Луцьк і Донецьк.

— Якщо товар неякісний, донецькі збивають ціну. Але все одно беруть. Перевіряють таким термометром на голці — голку запихаєш у м"ясний брикет і воно показує температуру заморозки. Усередині має бути мінус 18, тоді фарш нормально зберігається, — каже Сергій.

Виявити неякісний товар можна.

— Якщо шпондер справді копчений, по краях шкірки має коричнуватий відтінок.  Із неякісного на сонці почне стікати вода. Коли фарш розмерзається і з нього тече розова вода — то фарбник. "Розбухле" м"ясо від якісного не відрізниш — на вигляд воно дуже апетитне. Польське сало — один продукт із того всього, шо можна їсти. Воно йде на ковбаси.

Зараз ви читаєте новину «На контрабандне м"ясо клеять пломбу держзразка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути