четвер, 27 січня 2011 18:34

На Грибовицькому полігоні сортують сміття

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Чоловік сортує непотріб у великі мішки на Грибовицькому сміттєзвалищі Жовківського району
Чоловік сортує непотріб у великі мішки на Грибовицькому сміттєзвалищі Жовківського району

24 січня директора львівського комунального підприємства "Збиранка" Богдана Горбаля, 59 років, оштрафували на 850 грн. Підприємство вивозить відходи обласного центру на Грибовицьке звалище без дозволів.

— Ми зобов'язали Львівську міськраду забезпечити моніторинг стану підземних та поверхневих водних об'єктів, атмосферного повітря, ґрунтів та рослин навколо звалища. Але на сьогодні ці вимоги не виконані, — кажуть у прес-службі Державної екологічної інспекції області.

На полігон у Великі Грибовичі Жовківського району 55 років звозять сміття зі Львова. На площі 40 га назбиралося близько 50 млн т відходів. Шар непотребу сягає 60 м.

Жителі навколишніх сіл понад 10 років вимагають закрити звалище. Кілька разів перекривали міжнародну трасу Львів — Рава-Руська.

— Проте влада нічого не робить, — каже Марко Шпікула, 36 років, із Великих Грибовичів. — А ми щодня нюхаємо сморід. Сусіднє село Малехів найбільше потерпає. Воно ж за якихось півкілометра від звалища. Фільтрат того сміття, токсичних відходів, стоки з гудронових озер течуть прямо в річку Малехівку, отруюють воду в криницях. Люди вже зневірилися. Раді хоч тому, що завдяки смітнику провели водопровід. Багато хто з наших ходить на полігон сортувати сміття. Мішки здають переробникам. Ті приїжджають вантажівками, на місці розраховуються з людьми. Ясно, що той бізнес нелегальний. Львівська влада про це знає, але мовчить. Певно, отримує свою частку.

Їдемо на полігон зранку 19 січня. Він за 3 км від траси. Над звалищем кружляють сотні ворон. Полігон без огорожі, вітер розносить сміття на кілька кілометрів. Від смороду нудить. До входу від села прямує гурт людей. Чоловіки й жінки вдягнені в брудні штани, болоньєві куртки. Тримають довгі палиці й великі саморобні сітчасті мішки. На звалищі розходяться, вигортають з-під завалів пластикові, скляні пляшки, папір, металеві речі.

— Ти хто такий? — кричить огрядна жінка років 40, вимахує металевою мотикою. — Ану вали звідси. Нам реклами не тре!

Запитую чоловіка пенсійного віку, скільки заробляє на день.

— Думаєте, приємно тут ритися у смітті? — відповідає неохоче. — Аж самому гидко буває. А шо ж поробиш? Пенсія просто смішна. Вже би вмирав, але дітей шкода. У них тоже роботи нема. То тутво трохи пориюся та й яку копійку зароблю.

Півроку тому обласна санепідемстанція проводила перевірку в селах біля звалища. У повітрі, ґрунтах та воді виявили перевищення шкідливих речовин.

— У такому стані, як зараз, звалище не може функціонувати, — каже головний санітарний лікар області Роман Павлів. — Там терміново треба збудувати очисні споруди — для переробки інфільтрату, який виходить звідти.

Чиновники львівської міськради від коментарів утримуються.

5 000 000

СТІЛЬКИ кубометрів твердих побутових відходів щодня створюють жителі області та промислово-господарський комплекс. Централізованим збором вивозять лише 37% непотребу. Решту — стихійно.

В області діють 357 звалищ. Найбільше їх у Золочівському, Сокальському, Самбірському та Мостиському районах. 75 не відповідають санітарним вимогам. Іще 46 слід негайно закрити.

Зараз ви читаєте новину «На Грибовицькому полігоні сортують сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути