понеділок, 11 лютого 2013 07:45

На десять весіль припадає одне розлучення

Автор: фото надане Любов’ю Мамчур
  Професійна сваха Любов Мамчур: ”Ще 10 років тому дівчина та хлопець позустрічалися півроку-рік та й гуляли весілля. Тепер не поспішають. Спочатку живуть ”на віру”
Професійна сваха Любов Мамчур: ”Ще 10 років тому дівчина та хлопець позустрічалися півроку-рік та й гуляли весілля. Тепер не поспішають. Спочатку живуть ”на віру”

16 тис. пар одружилися торік на Львівщині, повідомляють в обласному управлінні статистики. Це на 2,5 тис. менше, ніж 2011 року.

Чому кількість одружень скорочується, а вік молодят зростає, розмовляємо з директором шлюбного агентства "Я плюс ти" Любов'ю Мамчур, 62 роки. Працює в ньому сім років. Агентство розташоване неподалік Львівського залізничного вокзалу.

Чому в області менше одружуються?

— Більшає цивільних шлюбів. Ще 10 років тому дівчина та хлопець покохали одне одного, позустрічалися півроку-рік та й гуляли весілля. Тепер не поспішають до загсу. Спочатку живуть "на віру", потім думають, чи брати шлюб. До мене приходять дівчата, заповнюють анкету, пишуть: "неодружена", але вказують, що мають дитину. Питаю, чому заміж не вийшла за батька? У всіх історії подібні: побачив, що вагітна, і втік. Раніше неодружених про дітей ніхто й не питав.

25,5 року — середній вік жінки, яка йде під вінець. Ще два роки тому найчастіше заміж виходили у 24.

— Дівчата стають мудріші. Менше керуються почуттями. Здобувають вищу освіту, роблять кар'єру. Забувають, що материнство — основне призначення жінки. Буває, приходить клієнтка, якій уже за 40. Хоче знайти чоловіка, народити дитину. Питаю, де була до цього часу. А вона спочатку медінститут закінчила, інтернатуру, тоді стала завідувачкою відділу, потім лікарні. Оглянулася — а дітей пізно родити. І кому її досягнення тепер потрібні? Усе треба поєднувати.

Є стереотип, що шлюби у зрілішому віці — міцніші.

— То неправда. Вік у сімейному житті не грає жодної ролі. Моя двоюрідна сестра виходила заміж у 18 років за свого однолітка. Ми їх називали Ромео та Джульєтта. Разом вже 41 рік.  Якось в офіс приходить хлопчина. Я одразу думаю — буде чоловіком моїй клієнтці, Оксані. Створили прекрасну сім'ю, хоча він на чотири роки молодший.

Найбільше весіль відгуляли у Самбірському та Сколівському районах. Чому?

— У віддалених районах люди більше вірять у Бога, бояться гріха, менше живуть "на віру". У селах дівчата довше зберігають цноту. У мене була клієнтка з Яворівського району, яка до 29 років не мала хлопця. Через три місяці троє запропонували їй руку та серце. Вийшла заміж за ветлікаря з Миколаївського району. Після того він двох товаришів до мене привів.

Знайомий із Дрогобича розійшовся з жінкою через те, що він греко-католик, а вона баптистка. Люди часто зважають на такі речі?

— Я навіть в анкети ввела графу "віросповідання". Хотіла одного вдівця зі Самбора познайомити зі львів'янкою, яка поховала чоловіка. Мали по донечці. Зідзвонилися, домовилися про зустріч. Вона його чекала на вокзалі. Коли приїхав, дівчатка підбігли одна до одної, взялися за ручки. У них чудово складалися стосунки, вона вже їздила до нього додому. Але клієнт дізнався, що жінка — у секті. Заявив, що не хоче жодних стосунків.

Легко жінці з дитиною знайти обранця?

— Якщо чоловікові подобається жінка, то дитина ніколи не буде завадою. У мене був клієнт, який у 35 років узнав, що не може мати дітей. Просив, аби тільки з дитинкою. Одружився з учителькою-вдовою, яка залишилася з трьома дітками — 11, 9 та 7 років.

На Львівщині минулого року офіційно розлучилися 1,6 тис. пар. Тобто на десять весіль припадає одне розлучення.

— Думаю, насправді та цифра є значно більшою. Не всі оформляють розлучення, інколи просто розбігаються. Причина в кожного своя. Дехто з жиру біситься, не цінить те, що має. Один чоловік прийшов до мене у страшному стані: худющий, змучений. За день викурював по три пачки цигарок. Казав, що розлучився з жінкою. Вона ніде не працювала. Він — пахар — отримував зарплату 10 тисяч гривень. Вона пішла по подругах, салонах краси. Забувала дитину погодувати. Останньою краплею стало те, що почала приходити додому зранку. Їхній  шлюб дійшов до логічного кінця. Інакше й не могло бути — життя почалося з брехні. Аби одружився, обманула, що вагітна.

Старші люди розлучаються, бо жінки їдуть на заробітки. Один чоловік 15 років не знав, що в його дружини в іншій країні росте дитина. Вона сюди приїжджала без неї. Коли дізнався, подав на розлучення. В агенції були два випадки, коли люди розлучалися. Обидві пари дуже мало зустрічалися. Перші — два місяці, другі одружилися через два тижні. Усім клієнтам кажу: не спішіть, ви не костюм купуєте.

76-річній вдові знайшов пару син

Агенція "Я плюс ти" щороку одружує 35-40 пар. При реєстрації клієнт платить 200 грн. Протягом року користується послугами свахи.

— Мужчині було 77 років, колишній юрист, — згадує найстаршого клієнта Любов Мамчур. — Продав свою хату і поїхав до сина у Білорусь. Там не склалося життя. За його кошти син розширив квартиру. З невісткою запропонували, щоби жив на дачі. Він повернувся до Львова. Готовий був піти на будь-яку роботу. Я йому підшукувала жінку з житлом. Через знайомих рієлторів допомогла з квартирою. Пари не знайшов.

Проте допомогла вийти заміж 76-річній вдові. В агенцію прийшов її син. Планував виїхати в Канаду, але не знав, як має сказати матері. Вона жила поряд, хотіла його уваги. Вимагала, щоб проводив із нею вихідні. Коли зійшлася з чоловіком, усе кардинально змінилося. Син телефонує, а вона йому: "Не заважай, ми йдемо у театр". Коли сказав, що виїжджає за кордон, легко відпустила.

 

Зараз ви читаєте новину «На десять весіль припадає одне розлучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути