понеділок, 05 березня 2007 17:40

Моду на прикраси з перлинами започаткувала Юлія Тимошенко

Автор: фото: Віталій Грабар
  У львівському Палаці мистецтв Київський ювелірний завод виставив кольє зі смарагдом дев’ять каратів
У львівському Палаці мистецтв Київський ювелірний завод виставив кольє зі смарагдом дев’ять каратів

"Зараз у моді золоті прикраси з перлинами та напівкоштовними каменями, — каже 55-річна Валентина Щебакова, начальник відділу збуту Львівського державного ювелірного заводу. — Популярні топази, цитрини. Останнім часом полюбили комплекти — колечка, сережки, підвіски".

Із Валентиною Щебаковою ми познайомилися на першій міжнародній спеціалізованій ювелірній виставці-ярмарку "ЕлітЕкспо-2007" у Львові. У палаці мистецтв, окрім ювелірних виробів, 70 учасників з України та Росії представили годинники, ексклюзивні сувеніри, срібний посуд, ікони з інкрустованими коштовними металами, біжутерію VIP-класу, банківські метали.

На шиї у Валентини Щебакової золотий ланцюжок, на руках — чотири каблучки. Демонструє прикрасу з великим світло-жовтим каменем. Каже, що такі персні з білого золота з цитрином розходяться "на ура", за них буквально руки відривають.

— У нас є і сувеніри, — веде далі жінка. — До ювілею Львова виготовили два великі ключі з позолотою на підставці з лабрадориту, різновиду мармуру. Один подарували мерії, а другий виставили на продаж за півтори тисячі гривень. Добре купують ювілейні монети із зображенням Володимира Великого, Данила Галицького й Тараса Шевченка. Продаємо на місяць 30–40 срібних по 115 гривень. Золотих тільки п"ять — вони по 2 тисячі гривень за штуку. А військовим дуже подобаються наші зажими з тризубами.

Приносять злитки золота і обмінюють їх на готові вироби

Показує найдорожчу річ із експозиції заводу. На вигляд — звичайний перстень. Зате ціна — 63 900 гривень.

— Простий дизайн, біле золото. А дорого, бо тут діамант в один карат, — пояснює вона.

На виставці люди купують мало. Здебільшого дивляться на коштовності. А от "гуртовики" скуповують усе. Вони приносять злитки золота і обмінюють їх на готові вироби на вагу. При цьому доплачують тільки за роботу ювелірів. Потім продають каблучки та ланцюжки в найближчих селах.

49-річна Валентина Лавренюк, директор київської виробничої компанії "Джемма", розповідає, що їхня фірма сама огранює діаманти. Сировину привозять із африканської країни Сьєра-Леоне. Мають бельгійських партнерів, які доставляють алмази. Показує каблучку з діамантом вагою 4,2 карата практично без оправи.

— Це наш талісман, тут унікальна огранка. Є 166 граней, по центру — чітка зірка. Експериментувати над таким дорогим каменем дуже складно. Майстер чотири місяці готував креслення, а потім ще шістнадцять годин обробляв камінь. Головне у діаманті — здатність відбивати світло кожною гранню. Якщо порушено геометрію обробки, камінь стає ніби мертвий. Зараз ми патентуємо цю форму та спосіб огранювання.

На вітрині компанії "Діамантові мрії", крім звичайної ювелірної продукції, дві ікони. Продавець Дмитро Мацияко, 29 років, каже, що для їх виготовлення використовують крихти природних алмазів різних кольорів, а викладають сусальним золотом кримські монахи. Купують їх переважно в Києві та Криму на подарунки. Коштують такі картини від 6 тис. грн.

Дві жіночки стоять біля виробів зі срібла Харківської фірми "Агні".

— Які там із нас покупці, — каже 38-річна Олена Дашак, піаністка із Львівського державного музичного училища ім. Людкевича. — Придбали аж один срібний перстень за 77 гривень. Заради нас зробили виняток — зняли його прямо з вітрини. Це єдина каблучка, яка мені тут сподобалася. Дуже оригінальна. Звісно, вироби з діамантами надзвичайно гарні, але де взяти грошей?

Ікони викладають сусальним золотом кримські монахи

Неподалік ходять китайці. Розмовляти не хочуть, натомість кличуть дівчину-українку.

— Ми маємо прямі поставки з Китаю, — говорить 23-річна Тетяна Запорожченко, юридичний директор київської фірми "Лан-Лан". — Сюди привезли вироби з прісноводних і океанічних перлин, а також з оніксу, коралів, перламутру та кварцу.

Найдешевші сережки з коралами коштують 30 гривень, із крупними приплюснутими перлинами — 50, а з круглими і на сріблі — 95. Ціну визначають залежно від того, наскільки кругла перлина, який діаметр, блиск і кількість дефектів.

— Смаки покупців залежать від їхнього місця проживання і, якщо можна так сказати, політичних уподобань, — усміхається Тетяна. — На Сході України купують переважно вироби з каменів, на Заході — перли, а в Одесі — і перше, і друге. Моду на ювелірні прикраси з перлинами започаткувала Юлія Тимошенко. Хоча такі буси — зимовий варіант, вони легкі під шубою. Навесні люди питають про намисто з кольорових каменів.

Кольє зі смарагдом у віп-салоні коштувало 91 тисячу гривень

Під час міжнародної ювелірної виставки-ярмарку "ЕлітЕкспо-2007" на другому поверсі львівського палацу мистецтв організували спеціальний віп-салон найдорожчих виробів. Свої прикраси представили Київський ювелірний завод, столична компанія "Вольвак", львівська "Соломія" та мережа магазинів "Геліос".
Окрасою вітрини Київського ювелірного заводу було кольє з діамантом і рубінами за майже 91 тис. грн. На підвісці — великий смарагд вагою дев"ять карат. Якщо дивитися на нього крізь збільшуване скло, камінь за візерунком подібний до Землі, якою її бачать із космосу.
Кольє з перлами і діамантами коштувало 68 тис. грн, а сережки до комплекту — ще 13 тис. Золоту брошку у вигляді пташки на штурвалі оцінили в 15 тис. грн. У неї смарагдове око, рубіни з сапфірами на крильцях та штурвалі. У дзьобі пташка тримає діамант.

Зараз ви читаєте новину «Моду на прикраси з перлинами започаткувала Юлія Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути