четвер, 06 серпня 2009 18:10

Міст у Берлогах зносило двічі за рік

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Жителі села Берлоги Рожнятівського району на Івано-Франківщині добираються скутером до сусідніх населених пунктів за півгодини
Жителі села Берлоги Рожнятівського району на Івано-Франківщині добираються скутером до сусідніх населених пунктів за півгодини

У селі Берлоги Рожнятівського району на Івано-Франківщині 26 липня урочисто відкрили 200-метровий металевий пішохідний міст через річку Лімницю. На його будівництво з державного бюджету виділили 2 млн 300 тис. грн.

Міст у Берлогах знесло торік 25 липня, на другий день повені.

— У шостій ранку ще його бачили, а через кілька хвилин вода забрала, — згадує сільський голова Ірина Ясінець, 52 роки.

Відтоді люди добиралися до сусідніх сіл і райцентру в об"їзд. До Рожнятина — 18 км. Стільки ж до Брошнева та Сваричів, де навчаються діти та на лісопідприємствах працюють селяни. Тепер скутером чи велосипедом новим мостом люди можуть добратися до роботи за півгодини.

— Міст — це наш зв"язок зі світом. Люди своїми силами вже за три тижні по повені змайстрували новий. Використали дошки й дерева, які виловили в річці, — каже сільський голова.

Та в жовтні нова повінь знову його знесла. Вирішили будувати залізний міст. У січні він був уже майже готовий.

— Міст і досі повністю не завершений. Не укріплені береги, немає гумового покриття на переході. Держава недодала 1 мільйон гривень. Уся надія на Бога, — каже Ірина Ясінець.

На Рожнятівщині минулорічна повінь пошкодила майже 90 мостів і кладок.

Новий міст відкрили в неділю і в селі Вітковичі Березнівського району Рівненської області — через річку Случ. Переправу спорудили на плавучих опорах-понтонах.

— Раніше ми по два рази на рік самі складали дерев"яну переправу. Збирали гроші з кожної хати, купували будматеріали, — розповідає 57-річний Володимир Плескач. — Потім сільські чоловіки два тижні по черзі її будували. Це не зручно, та і часу забирало багато.

У Вітковичах живе 2 тис. людей. На іншому боці ріки на 300 га протягнулися поля та пасовища, а ще — дорога на сусідні Тишицю, Орлівку та Городище. В об"їзд туди можна потрапити 30-кілометровою дорогою через райцентр.

— Міст звели на умовах співфінансування: селяни та місцеві підприємці самі зібрали 200 тисяч гривень. Ще по 50 тисяч виділили сільські депутати та обласна рада, — каже заступник голови обласної ради Валентин Крока.

Довжина переправи — 96 м, загальне навантаження — 25 т.

Зараз ви читаєте новину «Міст у Берлогах зносило двічі за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути