Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:04

Мирослав Федорчак удруге побив світовий рекорд

Автор: фото: Марії ПЕТРІВ
  Мирослав Федорчак у міському скверику Івано-Франківська під час встановлення світового рекорду
Мирослав Федорчак у міському скверику Івано-Франківська під час встановлення світового рекорду

2 жовтня іванофранківець Мирослав Федорчак, 29 років, за одну хвилину віджався 40 разів на правій руці в упорі лежачи, зігнувши тильну частину кисті. Попередній рекорд належав британцю Кемові Джеферсу, який віджався 36 разів.

Новий рекордсмен народився в Івано-Франківську в сім"ї столяра Володимира Федорчака та бухгалтера Богуслави Федорчак. За фахом він — автослюсар. 2005 року вперше побив світовий рекорд та потрапив до книги Гіннеса — за годину на зiгнутих у колiнах ногах пiдстрибнув 4090 разiв. Через рік Мирослав упродовж 10 год. присів 20 012 разів, встановивши всеукраїнський рекорд.

Виступав спортсмен на сцені біля міського скверу на вул. Мельника в Івано-Франківську. До Мирослава підходить тренер Віталій Метешко. Говорить, що час починати. Грає гучна музика, Мирослав, розминаючи праву руку, лягає на доріжку. До 30 сек. віджимається дуже швидко, потім усе повільніше. Секундант уголос каже час, усе знімають на камеру. Плівку відправлять до українського представництва книги рекордів Гіннеса.

Федорчак дуже почервонів, з обличчя стікає піт. Завершив вправу, віджався 40 раз. Знесилений падає на доріжку, долонями закриває обличчя. Глядачі здивовано дивляться.

Тренер просить не підходити до Мирослава 15 хв. Спортсмен перемотує праву руку.

— Про рекорд я прочитав в Інтернеті, — розповідає Федорчак. — Мене здивувало, чому таке маленьке число. Я спробував без підготовки — виконав вісім віджимань. Мої друзі-спортсмени не могли й одного разу. Відчуття таке, ніби тобі руку ламають. Один неправильний рух — і можна отримати тяжку травму. Одну хвилину віджиматися важче, ніж годину присідати.

До рекорду іванофранківець готувався більш як півроку. Тренування тривали по 45 хв. на день, п"ять разів на тиждень. Спортсмен робив спеціальні вправи, щоб зміцнити руки: віджимався, висів на турніках, ходив на руках, піднімав гирю.

Уже три роки Федорчак тренується у Віталія Метешка. Нещодавно повернувся зі Швеції, там брав участь у марафоні. Пробував себе Мирослав у різних легкоатлетичних видах. Спортом займається з років 10. Постійного заробітку не має.

— До рекорду був на одній роботі, потім траншеї рив лопатою, — сміється Федорчак.

Каже, що хоче тренувати дітей. Скаржиться на брак спонсорів. За встановлений рекорд отримав 4 тис. грн.

До спортсмена підходить мати Богуслава зі старшою донькою Іриною. Вони спостерігали за всіма його рекордами.

Зараз ви читаєте новину «Мирослав Федорчак удруге побив світовий рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути