Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2010 19:06

Микола Білоконь уперше за п"ять років приїхав на закарпатську дачу

Автор: фото: Сніжана Русин
  Дача екс-спікера Верховної Ради Івана Плюща у селі Шаян Хустського району Закарпаття розташована на території, яка раніше належала санаторію. Біля будинку є озеро
Дача екс-спікера Верховної Ради Івана Плюща у селі Шаян Хустського району Закарпаття розташована на території, яка раніше належала санаторію. Біля будинку є озеро

У селі Шаян Хустського району Закарпаття половина із 220 будинків — дачні. Тут відпочивають українські політики, правоохоронці та зірки шоу-бізнесу.

Шаян за 14 км від Хуста. На території села є три свердловини з гідрокарбонатною мінеральною водою. За складом вона схожа на єсентуки та боржомі. Навколо населеного пункту ліс.

Шлях із райцентру до Шаяна добротний, без вибоїн. При в"їзді до  села два санаторії — "Вісак" та "Шаян". Навпроти — оздоровниця Міністерства внутрішніх справ.

— У нас побудувалися переважно кияни, — каже місцевий Юрій Сита. Ремонтує у дворі автомобіль. — Міліцейські та військові чини, спортсмени, бізнесмени, депутати. Зірок шоу-бізу мало — хіба що Ян Табачник із Тетяною Недєльською та Іван Попович.

Показує на високий будинок із червоної цегли за кам"яною огорожею навпроти. Це дача колишнього керівника МВС 55-річного Миколи Білоконя.

— Білоконь — єдина порядна людина, — веде далі. — Дав на мєсний садочок 80 тисяч гривень. Більше із багатих дачників ніхто нічого для села не зробив. Давно його тут не було — років п"ять. Тільки жінка Люда приїжджала. А це недавно Микола появився. Кажуть, знову дав селу якісь гроші. Наказав, щоб ями на дорозі позасипали.

Дача Миколи Білоконя займає майже 1 га. Обгороджена 2-метровим парканом. В одному з вікон видно золотавий самовар, поряд — чорний абажур нічної лампи. Кватирки напіввідчинені.

— Микола тиждень тому поїхав до столиці, — каже Юрій, інший сусід Білоконя. Прізвища не називає. — Відпочивав тут із жінкою і дочкою місяць. Уперше за останні п"ять років приїхав. Він же при старій владі у Москві ховався. Мав там бізнес.

Юрій каже, родина екс-голови МВС приїхала на Закарпаття "мерседесом".

— Раньше жінка Люда на "лексусі" їздила, а зять — на червоній "мазді". Микола із Людою тут і шашличок жарили, і по селу гуляли. Причому без охрани. Під ручку, вдвойом. Обустроїли собі навпроти будинку город, — показує на грядки, обнесені дротом. — Помідорчиків насадили, перчику. Микола казав, хоче курник построїть і курей розведе. Їм це нравиться.

Селяни розповідають, що на будівництво цієї дачі 2004 року наймали місцевих у дві зміни. За день платили по 50 грн. Вантажівки з будматеріалами супроводжували міліцейські чини. Ходили чутки, що роботою керував тодішній начальник закарпатської міліції Василь Варцаба.

— Через ліс навпростець — дача Плюща, — пояснює Юрій. — Він зараз відпочиває із жінкою й дочкою. Приїхали на чорній "тойоті". Плющ завжди до мене взимку приходив і любив дивитися, як я колю порося. Казав, що в них смалять не так. Використовують папороть, чи що.

Дача Івана Плюща, екс-спікера Верховної Ради, розташована одразу за санаторієм "Шаян". На балконі мансардного поверху сохнуть рушники. З протилежного боку будинку на ґанку лежать штабелі дров. Навпроти — невелике озеро, молодий сад.

По селу гуляли. Причому без охрани. Під ручку, вдвойом

Місцеві розповідають, що ця територія раніше належала санаторію.

— А потім кілька гектарів розділили між собою багачі з Києва, — каже 70-річний Іван Степанович. — Тепер у розпорядженні оздоровниці зовсім мала територія. На решті стоять приватні дачі. Плющі часто гуляють пішки по Шаяну. 2000 року Івану Степановичу хтось порадив попити цілющої шаянської водички. Той приїхав сюди і вирішив збудувати тут хату. Потім привів сюди решту друзів-політиків. У тому числі Ющенка. Правда, Віктор Андрійович тут дачі не має.

З іншого боку центральної вулиці обійстя артиста Яна Табачника і його дружини Тетяни Недєльської. Великий двоповерховий кремово-білий будинок називають "Гніздом голубки". У дворі лежать дошки,  стоїть темно-сіре авто "Шкода Фабія".

До воріт виходить високий чоловік. Називається Андрієм. Каже, працює тут будівельником:

— Узимку Недєльська наказала нам поміняти всю пластмасову сантехніку на нєржавєйку. До того ж відправила на Київ меблі, бо в столиці помилилися і привезли м"які частини іншої расцвєтки. Буває, їй люстра не нравиться, часто все міняє.

За кілька метрів від маєтку артистів — невеликий будинок. Вікна й балкони заквітчані. Місцеві кажуть, ця дача належить Катерині Ващук, депутату Верховної Ради.

— Це ж сваха Петра Симоненка. Ви що, не знали? — говорять будівельники. Троє чоловіків навпроти заливають фундамент. Кому належатиме будинок, не знають. — Петро Миколайович раньше останавлювався у готелі чи санаторії, тепер тільки у свахи отдихає. Буває тут обично раз у рік.

— Більшість шаянських дач належать політикам, колишнім військовим, чиї прізвища не надто відомі на слух, — розповідає Юрій Сита. — А нам вигода з того. Доки багачі будуються, селяни мають роботу. На стройках у Шаяні роблять не лиш мєсні, а й із сусідніх Велятина, Вишкова. До кризи було ще вигідніше, бо кияни скуповували будинки за космічні суми. А мєсні собі купували наполовину чи на третину дешевші будинки в сусідніх селах. Два роки тому і земля більше цінилася: сотка стоїла 5–6 тисяч доларів. Тепер і за 3 тисячі за сотину продати участок майже нереально.

Зараз ви читаєте новину «Микола Білоконь уперше за п"ять років приїхав на закарпатську дачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути