Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 07:10

Львівські депутати роздадуть

Одноразову матеріальну допомогу від 120 депутатів Львівської обласної ради торік отримало 12 тис. 355 малозабезпечених, самотніх громадян, дітей-сиріт, інвалідів. На це з бюджету пішло 7 млн 425 тис. грн. Цього року депутатські фонди збільшили удвічі. Кожен народний обранець може виділити до 10 тис. грн на місяць.

— Гроші розходяться до останньої копійки, — запевняє депутат обласної ради від УНП 54-річна Лариса Федорів.

Головного редактора видавництва "Червона Калина" Ларису Федорів до обласної ради обирають другу каденцію. За цей час депутат отримала понад тисячу звернень про допомогу. Торік відповіла на 133 заяви. Суми виплат коливаються від 200 гривень до тисячі. В основному просять допомогти грішми на лікування, потерпілі від пожеж і підтоплень будинків.

У голови Львівської облради фонд одноразової матеріальної допомоги становить 225 тис. грн на рік. Мирослав Сеник торік задовольнив найбільше прохань — 1177. Його попередник Михайло Сендак за рік надавав допомогу 16 громадянам.

Куди спрямовують залишки з депутатських фондів?

— Усе перераховують гостро потребуючим, — продовжує Лариса Федорів. — Торік депутати зібрали 380 тисяч гривень на операції глухим двійнятам Кисловим із Жидачева та майже 118 тисяч на лікування онкохворого Максима Романика із села Рихтичі на Дрогобичині.

Який порядок звернення до депутата для отримання матеріальної допомоги?

— Громадяни можуть звернутися усно, але обов"язково слід подати заяву, довідки про склад сім"ї за формою N2 та доходи всіх працюючих членів. Офіційний лист-звернення із цими документами депутат надсилає голові облради. У разі позитивної відповіді гроші з обласного бюджету перераховують у бухгалтерії відповідних міських і районних рад. Отримувачі матеріальної допомоги за місяць-півтора після дати звернення забирають кошти з банку, який обслуговує рахунки виконкому, на підставі копії розпорядження голови облради та паспорта. Зауважу, що із суми понад 630 гривень сплачується 13 відсотків податку.

Як часто можна звертатися по допомогу?

— Раз на рік. Раніше траплялося, що люди зверталися до різних депутатів і випрошували по кілька допомог. Тепер у канцелярії обласної ради фіксують усі звернення громадян і ретельно перевіряють документи. Щоправда, не заборонено просити спочатку чоловікові, потім дружині чи іншим повнолітнім членам родини.

Чи не ефективніше було б спрямувати мільйони гривень на конкретні програми подолання бідності?

— Це питання до депутатів Верховної Ради. Нехай забезпечать у державі реальний прожитковий мінімум — тоді й до нас по допомогу менше звертатимуться.

Зараз ви читаєте новину «Львівські депутати роздадуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути