понеділок, 16 січня 2012 05:30

Львів має повернути 390 мільйонів гривень

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Андрій Стецьків: ”Торік від землі поступило 20 мільйонів, від майна — 50. Це смішні суми”
Андрій Стецьків: ”Торік від землі поступило 20 мільйонів, від майна — 50. Це смішні суми”

Львів цьогоріч позичатиме, щоб віддавати борги попередніх років. Чому так сталося, розповідає депутат міськради "нашоукраїнець" Андрій Стецьків, 42 роки. Входить у комісію з економічної політики міської ради.

— Ще не повернуті борги 2008-2010-х. А це 82 мільйони. Місто має повернути їх за різні виконані роботи по дорогах, ремонтах, заміні водопроводів. По них не вчасно подали акти виконаних робіт або у бюджеті просто не було грошей заплатити. Тому деякі справи в судах, люди не отримали плати. Борги ростимуть і цього року, бо не всі встигли подати акти про виконану роботу до січня, а деякі роботи на завершенні.

Якщо торік бюджет розвитку був 120 мільйонів, то цього року більшим його очікувати годі. Отже, практично все доведеться віддати.

Крім цього, 2006 року ми брали 108 мільйонів банківського кредиту. Сьогодні прийшов час його віддавати. Якщо підсумувати все, прямих платежів маємо 390 мільйонів.

Для чого брали кредит?

— Тоді було вигідно брати позику і робити всі роботи одразу, а не роками. Адже зробили усе— і дороги, і гарячу воду цілодобово. Вулиці Чупринки, Личаківська, Городоцька — за кошти запозичень. А якщо чекати на доходи, це розтягнулося би на роки.

З чого віддаватимемо?

— Можна продати велику кількість майна і землі. А це нереально сьогодні в таких економічних обставинах. Бо торік від землі поступило 20 мільйонів, від майна — 50. Це смішні суми. Тому місто планує брати чергові кредити. Це теж трохи неправильно. Бо сьогодні кредит дорогий, і якийсь час місто працюватиме тільки на нього.  Але іншого виходу немає.

Тобто на цей рік жодних планів?

— Треба завершити, що розпочали. Це дороги по 2-му і 6-му трамвайному маршрутах — по Городоцькій від церкви Анни до Оперного театру, від Богдана Хмельницького по Замарстинівській до Липинського, кусок Степана Бандери біля Коперника.

А для доріг, водоканалу, теплоенерго треба шукати інвестора.

Чи не буде затримок зарплат?

— Зарплати платять не з бюджету розвитку, а із загального фонду. Тому це інші видатки. Але із цим теж проблеми. Недостача грошей на зарплати медикам і вчителям на цей рік сягає ста мільйонів гривень. Держава поставила на межу виживання органи місцевого самоврядування. Уряд витягує гроші з міста, щороку забирає 50 мільйонів з місцевого бюджету. Як вихід, можна скорочувати людей. Йдеться про 2-3 тисячі осіб. Але я категорично проти цього, бо зараз вони собі роботи не знайдуть.

Скорочення пройдуть лише у деяких управліннях міської ради, які невідомо чим займаються. До того ж видатки на держуправління зменшуються на 12 мільйонів. Можна звільнити близько 200 чиновників. Наприклад, працівників управління житлово-комунального господарства. Їх роботу виконують у жеках. Можна оптимізувати департамент економіки.

Є недостача 49 мільйонів по освіті і 41 по медицині. Вріжуть харчування дітям, витрати на медикаменти у лікарнях.

Зараз ви читаєте новину «Львів має повернути 390 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути