четвер, 31 березня 2011 18:22

Кухарів дитсадка попросили економити на сирі та рибі

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Діти обідають у дитсадку ”Веселка” у Золочеві. З січня їм не дають гречки, бо її запаси у закладі вичерпалися
Діти обідають у дитсадку ”Веселка” у Золочеві. З січня їм не дають гречки, бо її запаси у закладі вичерпалися

"Дитина приходить додому, жаліється, що живіт болить. Питаю, чим у садку годували. Каже, чи не через день сосиски з кашею. Ну, хіба це корисна їда? ГМО суцільне. То ж, певно, і дешеві купують. Продукти ж так подорожчали. По новинах постійно чую — то діти в садку потруїлися, то у школі. Уже аж страшно за малу", — каже львів'янка 40-річна Марія Куца.

У понеділок зранку їдемо в райцентр Золочів. Тут п'ять дитячих садків. Із закладу №7, "Веселки", два тижні тому шестеро дітей потрапило до лікарні з отруєнням.

— Перевірка не підтвердила, що діти отруїлися через харчування в нашому закладі. Двоє малих підхопили сальмонелу від батька, який приїхав з-за кордону. Решта дома щось не те з'їли, — говорить завідувачка "Веселки" 68-річна Неля Грицина. Веде показувати кухню, де готують їжу для дошкільнят. Просить надіти білий халат. — У нас тут усе строго. Дотримуємося правил гігієни. Санстанція тричі на місяць перевіряє. Усі працівники медкомісії проходять, лабораторні дослідження здаємо щороку. Норми витримані.

На вибіленій кухні клопочуть четверо кухарів. Ставлять на широку плиту дві 50-літрові каструлі.

— Сьогодні обідатимуть 168 дітей. Готуємо все відповідно до порцій. Загалом 42 літри супу, 55 кілограмів картоплі. Тушкуємо в сметані бурячок, варимо м'ясний гуляш і компот зі сухофруктів, — розказує шеф-кухар 48-річна Леся Гнатяк. — Усе свіженьке має бути, за 2 години до роздачі варити починаємо. Паралельно відбираємо проби з кожного приготування. На випадок, якщо санстанція приїде на перевірку. До приготування продукти окремо у відділах зберігаються. Є овочевий — для картоплі, моркви, буряка, капусти. У м'ясний привозять яловичину і курятину. М'ясо тут розбираємо, ділимо. Далі перекладаємо у спеціальні холодильники і холодильні шафи. Окремо камери поділені для молочних продуктів, яєць, м'яса і риби. Тут запаси не довше двох днів зберігаються. Далі свіжі отримуємо.

Дошкільні заклади в Золочеві фінансують із бюджету міської ради.

— У день на харчування однієї дитини приблизно тратимо 12 гривень. Мерія оплачує 50 відсотків вартості, ще половину — батьки, — додає Неля Миколаївна. — Міськрада також шукає підприємців, які б нас забезпечили продуктами. У районі багато фермерів, які мають свої крупи, муку, цукор, овочі, м'ясо. У них усе свіже завжди, якісне, відповідне до стандартів санстанції. Шкода, що ніякого молочного фермера нема. Мусимо брати продукти в пакетах. Вони, звичайно, не такі корисні.

У садочку дитяче меню розписують на 10 днів уперед. Його затверджує медсестра закладу. Продумує раціон, збалансовує відповідно до норми — 1300 кал для однієї дитини на день.

— Діти мають отримувати також відповідну кількість вітамінів. Меню є осінньо-зимове і весняно-літнє. Восени діти їдять більше фруктів, доки вони свіжі, зимою — овочів, — розказує Лідія Білоконь, 60 років, старша медична сестра закладу. — М'ясо і молоко в раціоні має бути кожен день, риба раз на тиждень. Останнім часом ціни на продукти дуже зросли. У міській раді попросили трохи економити на твердому сирі та рибі. А що стосується гречки, то діти її взагалі ще від січня не їли. Не завозять тепер, а наші запаси вже вичерпалися. Шкода, бо той уміст заліза, який має крупа, більше ніщо не замінить.

Зараз ви читаєте новину «Кухарів дитсадка попросили економити на сирі та рибі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути