Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2007 07:09

Кожен може проголосувати за найкращого лева

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  На львівській площі Ринок перед міською ратушею, поблизу порцелянового лева киянина Миколи Малишка, найчастіше фотографують маленьких львів’яночок
На львівській площі Ринок перед міською ратушею, поблизу порцелянового лева киянина Миколи Малишка, найчастіше фотографують маленьких львів’яночок

Двадцять фігур левів у натуральну величину виставили поблизу входу до мерії Львова. На "Парад левів" у серпні їх розмальовували художники.

— Сфоткай мене біля горобця, — просить якась дівчина свою подругу. Спирається об лева-фенікса роботи художника Віктора Мельничука. Він розмалював скульптуру темними кольорами. На спині лева примостив птаха з великими очима. Побіля фігури напис: "Будь ласка, не ображайте пташку".

Городяни фотографуються із "кавовим" левом Олександри Новацької. Художниця приліпила до його гриви зернята кави. Поруч табличка: "Йому болить!" — так жінка просить не виколупувати оздобу. Художниця поклала в ногах лева скляну банку з кавовими зернятами — для охочих узяти сувенір.

— Можете проголосувати за лева, який найбільше сподобався, — простягає анкету організатор "Параду левів" Віктор Романюк. — Провести таку акцію вирішили два роки тому. Побачили на автозаправці в Австрії розмальовану корову. Виявилося, що власник придбав її на фестивалі "Парад корів", який щороку проводять у різних країнах Європи.

Схожа акція відбулася в Києві — організували "Парад свиней".

— Це підтверджує імідж українців як салоїдів. Але в Львові "парадують" шляхетні тварини — леви, — говорить директор галереї "Ґердан" Юрій Бойко, 47 років. Він підбирав художників для розмальовування скульптур.

На "пивного" лева 49-річного Юрка Коха вже поклала око "Львівська пивоварня". Лапи тварини схожі на бруківку, на тулубі зображені старі кам"яниці, чоловіки в костюмах. На правому боці напис: "Хто львівське пиво п"є — той довго жиє".

— Перед малюванням Юрко кілька разів приходив до Музею пивоваріння, — згадує 30-річна Надія Цюра, представниця "Львівської пивоварні". — Ми дуже хочемо придбати цього лева. Можливо, поставимо його на подвір"ї, поблизу входу до музею.

Львівських левів також розмальовували письменник Юрій Андрухович, музикант Олег Скрипка й мер Андрій Садовий. Андрухович назвав свого лева принцом-напівкровкою й запропонував розмалювати його смугами — як у тигра. Скрипка лише підписався під текстом свого вірша: "Не слухайте попсу галіму, співайте пісню про Галину". Самого ж лева розписала художниця Ореста Гураль.

Міський голова Андрій Садовий розмальовував лева з дружиною та синами — 5-річним Іваном і 3-річним Тадеєм.

— Назвали нашу скульптуру "Тато Лев", — розповідає Катерина Кіт-Садова, 32 роки. — Різні кольори символізують дитячі емоції, а хаотичне накладання фарб — свободу дій. Решта зображень символізують упорядкованість, якої ми прагнемо.

Скульптури стоятимуть на Ринку до 23 вересня, до початку аукціону. Стартова ціна кожної 1 тис. грн. Виручені кошти планують витратити на облаштування дитячих майданчиків міста.

Зараз ви читаєте новину «Кожен може проголосувати за найкращого лева ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути