вівторок, 23 січня 2007 17:14

Консервний завод забруднив питну воду в окрузі

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Жительки села Мужієве Берегівського району Закарпаття Ганна Волошин (ліворуч) та Емма Аротюнова біля потічка з гарячою водою, що витікає з консервного заводу
Жительки села Мужієве Берегівського району Закарпаття Ганна Волошин (ліворуч) та Емма Аротюнова біля потічка з гарячою водою, що витікає з консервного заводу

Вісім родин із двоповерхового будинку в селі Мужієве Берегівського району Закарпатської області не мають у своїх помешканнях питної води з-під крану. Рік тому керівництво місцевого консервного заводу "Берег-Фудс" розпорядилося від"єднати їх від водопостачання. В єдиному доступному людям колодязі вода каламутна — джерелиця змішалася зі зливами виробництва.

Будинок колишніх працівників радгоспу стоїть на околиці Мужієвого. Найближчі сільські хати розташовані за кількасот метрів.

— Он там у полі башта стоїть, — розповідає 70-річна мешканка будинку Емма Аротюнова. — Підприємці викупили в колишнього радгоспу землю й водонапірну вежу. Тому розпорядилися нею, як схотіли, хоча ми справно платили за водопостачання. Відтоді ходимо з відрами до колодязя.

Аротюнова опускає в криницю алюмінієве відро на мотузці й зачерпує води. Повільно витягує нагору. Вода біла, наче молоко, й смердить.

— Знали б ви, як сусіди сваряться між собою, — каже пенсіонерка. — Щоранку о шостій годині прокидаємося, щоби чимскоріше води набрати — тоді вона ще не така каламутна. Один набирає, а інший уже з криком біжить до колодязя зі своїм відром. А як у суботу прання, то сварки взагалі не стихають — кожному треба випрати одіж.

За п"ять метрів од криниці неглибокий потічок. Над чорними берегами  здіймається пара — вода в рові гаряча. Відчувається різкий сморід. У заводських цехах через дорогу промивають горошок, кукурудзу й інші овочі, а брудну воду зливають у каналізацію.

— Із того рову такий запах доноситься, що аж голова болить, — приєднується до розмови 55-річна мешканка квартири на першому поверсі Ганна Волошин. — Тепер іще холодно, а от коли весна прийде, сонце припече, то тут вмерти можна від смороду. Щомісяця наймаємо машину, щоби відкачати фекалії з туалетів.

Мужіївці не раз зверталися до екологів.

— У 1980-х роках у потічок зливали воду з тодішнього винзаводу, — розповідає державний інспектор Боржаво-Тисянського відділу екологічного контролю Юрій Бандурович, 45 років. — Кілограми дріжджів всмокталися в ґрунт, і тепер від гарячої води йде такий сморід.

Консервний завод місцеві угорці спорудили за 2 млн євро. Фільтри води обійдуться ще в 20 тис. Та керівництво заводу на приписи місцевих екологів не реагує. Директор Степан Ревак, 59 років, відмовився пояснити "ГПУ", чому власники підприємства не будують очисні споруди й чому відключили мужіївців від води.

Зараз ви читаєте новину «Консервний завод забруднив питну воду в окрузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути