четвер, 24 червня 2010 20:23

Комарі з"явилися у підтоплених районах

Закарпаття потерпає від нашестя комарів. Люди кажуть, стільки комах не було кілька років. Жителі області скуповують на ринках протимоскітні засоби.

Найбільше комарів в Ужгородському, Мукачівському, Берегівському, Виноградівському, Іршавському, Хустському районах. У травні та червні ці райони найбільше підтопило.

— 10 років щоліта живу на дачі, але такого нашестя не було ніколи, — нарікає Надія Рошкулинець, 65 років, із Ужгорода. Вона має дачний будинок у селі Оноківці біля обласного центру. — Тільки вийду на ділянку, комарі лізуть в очі, ніс, вуха. Кусають і тіло крізь одяг. А рани після їхніх укусів дуже опухають, тверднуть, червоніють. З"являється алергія.

— Через дощі утворилося багато тимчасових водойм, які тепер добре прогріваються, — пояснює Галина Сітник, 50 років, завідувач паразитологічного відділення обласної санепідемстанції. — В них і розмножуються комахи.

Епідеміологи дезінфікують підвали багатоповерхівок, водойми.

Комунальні служби мали б осушувати підвали

— Укладаємо угоди з комунальниками і проводимо дезінфекцію підвалів, — каже Галина Сітник. — Але вона допомагає на тиждень-два. Щоби позбутися комарів, комунальні служби мали б осушувати підвали. Бо якщо в них стоїть тепла вода, комахи повертаються і продовжують розмножуватися. Така ж ситуація із болотами. Засипати все хімікатами не можна, бо це погано впливає на довкілля. Тому треба осушувати землі. Комарі розносять малярію, дирофіляріоз. Рекомендуємо людям користуватися кремами й аерозолями, які відлякують комах. Це "Гардекс-крем-гель", "Гардекс-аерозоль", засіб "Киш", "Пікнік-антикомар". Вікна слід захищати спеціальною антимоскітною сіткою. Допомагає проти комарів розпилення евкаліптової, м"ятної, кедрової олії, гвоздика.

Зараз ви читаєте новину «Комарі з"явилися у підтоплених районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути