четвер, 18 листопада 2010 17:26

"Клеїли на двері від мого імені агітаційні листівки, які неможливо було відірвати"

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Мер Калуша Івано-Франківської області Ігор Насалик два роки поспіль отримує звання чемпіона України з пауерліфтингу
Мер Калуша Івано-Франківської області Ігор Насалик два роки поспіль отримує звання чемпіона України з пауерліфтингу

"Більш брудної кампанії ніж та, яку проводили проти мене в Калуші, я ще не бачив. Клонували мою громадську організацію "Голос нації", клеїли людям на двері від мого імені агітаційні листівки, які неможливо було відірвати. Розтиражували плакати "Українська партія регіонів", щоб асоціація була з Януковичем", — каже 48-річний мільйонер Ігор Насалик. Він удруге став міським головою райцентру Калуш на Івано-Франківщині. За нього проголосували 91,35 відсотка виборців. Балотувався від Української  партії.

Зустрічаємося в кабінеті мера о 10.00. Насалик щойно закінчив нараду. На столі повно паперів, пачка цигарок "Мальборо" і попільничка у вигляді трьох мавпочок. Поряд лежить карта Домбровського кар'єру. Він на третину заповнився ропою.

— Влітку почали його консервацію, щоб не допустити прориву і засолення прісних вод. Отримали на це гроші з держбюджету, — каже Ігор Степанович. — Навесні нарешті добилися визнання Калуша зоною екологічного лиха. Дуже складно було провести референдум. Тоді йшла президентська кампанія. Хто тільки мені не видзвонював. Мовляв, зриваєте вибори. Потім була довга законодавча процедура, доки вийшла відповідна постанова. Тепер усі школярі можуть безкоштовно оздоровлюватися в дитячих таборах. Медики мають нову апаратуру для діагностики та лікування онкозахворювань.

Городяни хвалять вас за ремонт доріг.

— Тільки цього року ми витратили 14 мільйонів гривень на основні магістралі. Наступного року плануємо відремонтувати всі дороги. Калуш може сміло похвалитися своїм благоустроєм. У місті полагоджені всі дахи. Маємо добротне водопостачання. Вода в нас найдешевша в Україні — 1,1 гривні за "куб".

Якщо Калуська ТЕЦ перейде з державної в комунальну власність міста, то є технологічна можливість зробити тепло для городян безкоштовним. Щоправда, прокурор опротестував рішення міської ради про передачу ТЕЦ. Судимося.

Ви обіцяєте безкоштовну медицину. Як цього досягнете?

— У Калуській центральній лікарні вже є багато безкоштовних послуг, наприклад, операції, діагностика на сучасному обладнанні. На ліки для пільговиків виділяємо понад 2 мільйонів гривень. Щоб медичне обслуговування для усіх калушан було безкоштовним потрібно десь 15–16 мільйонів гривень. І я їх знайду. На ці гроші закуплять ліки для лікарень, необхідне діагностичне обладнання, медичні інструменти.

Як наповнюєте міський бюджет?

— Перші в Україні ще 2006 року запровадили практику реалізовувати землю тільки з аукціонів. І вона подорожчала одразу в десятки разів. Підтримуємо підприємців — 4,5 року не збільшували ставки єдиного податку. Збільшили казну з 50 мільйонів гривень до 350. Зараз на розгляді у Верховній Раді лежить проект, щоб у межах Калуша зробити вільну економічну зону. Якщо в районі сформується більшість із Українською партією (партія набрала 64% до міської та 26,8% до районної рад. — "ГПУ"), проведемо адміністративно-територіальну реформу. Тоді місто й район будуть єдиною адміністративною одиницею з назвою Калуш.

Для чого багатій людині влада?

— Це система задоволення. Від того, що в місті стали іншими школи, дитячі садки,  люди змінюються і починають вірити тим, хто ними керує.

Думаєте, калушани — щасливі?

— Під час кризи в мого товариша з півмільярда доларів залишилось 10 мільйонів. Він отримав інфаркт і помер. З іншого боку, дай ці 10 мільйонів якомусь пенсіонеру і він буде найщасливішою людиною у світі. Тому поняття щастя в кожного своє. А моє завдання — створити такі умови, щоб це щастя швидше прийшло.

 

Перший мільйон заробив за півроку

Ігор Насалик народився на Кіровоградщині в родині лікарів. Згодом сім'я переїхала до Рогатина. Там Насалик розпочав свій бізнес. Очолив на початку 1990-х корпорацію "Техно-центр". Вона вигравала світові тендери на поставку автобусів з-за кордону.

— Перший мільйон заробив 1993-го за півроку. Гроші одразу інвестував у нерухомість у Москві. А коли її вартість зросла в кілька разів, продав. Так з одного мільйона вийшло п'ять, — каже Насалик.

Видання "Коментарі" оцінює статок мера у $42 млн.

20 років тому в одному з московських ресторанів Ігор Насалик познайомився з татаркою Гюзель, на півроку молодшою за нього. Вже наступного дня закохані таємно від батьків одружилися. Молода мусульманка прийняла християнство. Її хрестили в тій церкві, звідки колись забрали Роксолану. Відтак Насалик поставив у Рогатині пам'ятник Роксолані, зовнішність якої списали з Гюзель.

— Коли через рік після нашого одруження я подарував тестеві "БМВ", у шоці були весь  Батиревський район і пів-Чебоксарської області, — розповідає мер.

Нині сім'я Ігоря Насалика живе під Києвом — в Кончі-Заспі в елітному районі "Золоті ворота" у власному будинку на 800 кв. м. На подвір'ї є дендропарк із рідкісними рослинами зі всього світу. Улюбленим у будинку місцем мера є робочий кабінет із бібліотекою на 10 тис. книжок. По сусідству з Насаликами мешкають глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, Костянтин Жеваго, голова фінансово-промислової групи "Фінанси і кредит", через річку – Віктор Медведчук. Мешканці району часто зустрічаються на спільному корті чи в сауні.

У Калуші Насалик має службове помешкання на 14 "квадратів". Кожні вихідні літає до Києва навідати дружину й двох синів. Старший Максим — другокурсник Київського інституту міжнародних відносин. Школу закінчив із золотою медаллю. Молодший Ігор — семикласник Олександрійської гімназії — мріє стати співаком. Дружина Гюзель — віце-президент компанії "Клайв Крістіан Україна". Має видавництво журналів, мережу магазинів, керує клубом ділових жінок столиці, опікується благодійним фондом, що допомагає дітям-інвалідам, онкохворим, сиротам.

Ігор Насалик захоплюється дорогими автомобілями. Має їх вісім. Улюблені — чорний "астон-мартін" і "феррарі". Має колекцію з 40 годинників. Один із них, вартістю 150 тис. євро, презентував йому львівський мільйонер, власник футбольного клубу "Карпати" Петро Димінський. На роботу носить годинник фірми "Custos", який придбав за 30 тис. євро.

 

Треба відселити 4,5 тисячі людей

У Калуші живуть 68 тис. осіб. Його називають містом хіміків через хіміко-металургійний комбінат, заснований 1968 року.

Калуш налічував 12 заводів і спеціалізувався на виробництві калійних добрив, магнію та глибокій переробці вуглеводної сировини. Більшість виробництв закрили. Із потужних працює лише підприємство "Карпатнафтохім", яке у вересні запустило нові заводи з переробки хлору й каустичної соди. Діяльність підприємств гірничої хімії призвела до численних провалів землі над шахтами, руйнування будинків і комунікацій, засолення ґрунтів. Із територій, де можуть провалитися соляні шахти, треба відселити 4,5 тисячі людей.

Зараз ви читаєте новину «"Клеїли на двері від мого імені агітаційні листівки, які неможливо було відірвати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути