Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 07:09

Калуш може залишитися без питної води

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Іван Дембич та Олег Одлежук на штучно насипаному березі солоного озера державного підприємства
Іван Дембич та Олег Одлежук на штучно насипаному березі солоного озера державного підприємства

У найчистішу річку, якою на Івано-Франківщині вважають Лімницю, можуть потрапити засолені води. Вона забезпечує питною водою місто Калуш. З боку Домбровського кар"єру Калуського калійного родовища прориваються води ще однієї річки — Сівки.

Це родовище розробляли ще за часів Австро-Угорської імперії, згодом — Польщі та Радянського Союзу. Сівка колись проходила посередині Домбровського кар"єру. Потім русло штучно відвели в інший бік.

— Учені доказують, що рано чи пізно річка повертається у своє русло. Тоді Сівка може підняти води кар"єру і розбавиться із солями, — каже начальник Калуського управління з надзвичайних ситуацій Іван Дембич. — Якщо розсоли попадуть до водоносних горизонтів, Калуш та частково Івано-Франківськ можуть залишитися без питної води.

Якщо брачу затопить, ці води забруднять Лімницю, а потім Дністер.

Із Домбровського кар"єру видобували понад 55 млн кубометрів породи щороку. Сировину використовували на калійному та магнієвому заводах. Корисні мінеральні речовини відпрацьовували, а відходи — шлам — скидали неподалік хвостосховища. Нині сховища солоної води нагадують великі озера. Одне з них засипали землею і рекультивували, друге ще не встигли переробити. Однак найнебезпечнішим вважають третє.

— Штучний насип навколо хвостосховища нагадує чашу, яка на 40 метрів піднята над землею. Якщо прорве дамбу, розсіл попливе до Дністра, що за 20 кілометрів від соляного озера, — застерігає Дембич.— Далі — Україною і до Молдови.

Місцева влада не відкидає можливості міжнародної екологічної катастрофи.

— Фронт солоної води просувається через села Пійло та Голинь аж до річки, — показує на схемах франківський геолог Едуард Кузьменко, 59 років. — Друге хвостосховище переповнене. Там нарощені береги, але розсіл просочується у землю. Це високомінералізована вода — 200 грамів на літр. Якщо людина буде тут купатися, втопитись неможливо. Можна сидіти та газету читати. Це — ропа. У Солотвиному Закарпатської області мінералізація менша удвічі.

— Дійде до того, що дамбу колись прорве. Потрібно прокласти труби й малими порціями розсоли в річку скачувати. Якщо пару карасиків помре, нічого не станеться. Іншого виходу немає. Із двох бід вибираємо меншу, — зауважує майстер дільниці на хвостосховищі N2 Олег Одлежук, 47 років. Чоловік показує на рекультивоване озеро. — Бачите, з берегів іде пульпа. Це глауберова сіль, одна тонна коштує до 800 гривень, але її треба ще очищати.

Береги Лімниці та Сівки хочуть зміцнити. Наскільки це допоможе, невідомо.

— Ми говорили про наші біди на державній комісії техногенно-екологічної безпеки надзвичайних ситуації України, — веде далі Іван Дембич. — На території шахтних полів відпрацьованих рудників Калуша утворилися зони просідання ґрунту. У небезпечному мікрорайоні Хотінь у Калуші опинилися 182 будинки. А в зоні потенційного лиха в селах Кропивник та Сівка-Калуська — 600 об"єктів. Усе це наслідки бездумного господарювання на Калуському калійному родовищі.

Зараз ви читаєте новину «Калуш може залишитися без питної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути