неділя, 01 жовтня 2006 16:54

Кальдезію повернуть у Червону книгу

Наукова експедиція Національної Академії наук України знайшла біля села Берестяне Ківерцівського району на Волині реліктову рослину — кальдезію білозоролисту. Її вважали зниклою в Європі ще 34 роки тому. Тепер рослина знову повернеться на сторінки Червоної книги.

На рідкісну рослину натрапили випадково у тихій заводі річки Кормин, в урочищі Чортове болото. Хтось із науковців черпнув води з дерев"яного містка й помітив схожу на кальдезію рослину, яка пливла за водою.

— Столичні ботаніки скакали від радості, аж нам дивно було, — каже інженер Цуманського держлісгоспу Анатолій Дорощук, 45 років. — Ми ж дуже часто зустрічали ту травину.

Кальдезія білозоролиста на вигляд схожа на щавель. Розмножується вегетативно або бульбинками, які спливають за струмковою водою. Чіпляється до ґрунту й проростає.

— Їй потрібна виключно кришталево прозора вода. Під час меліорації струмки замулили, і кальдезія зникла, — зауважує асистент кафедри ботаніки та мікробіології Волинського держуніверситету Андрій Толочко, 34 роки.

В урочищі Чортове болото у складі ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Кормин" зареєстровано 19 рослин із Червоної книги.

Зараз ви читаєте новину «Кальдезію повернуть у Червону книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути