четвер, 10 червня 2010 20:51

Із тернопільських скверів крадуть екзотичні рослини

Автор: фото: Андрій Янович
  Марія Галанюк показує вціліле деревце райського яблука у сквері біля свого будинку на вулиці Миру в Тернополі. Магнолії, які росли поряд, хтось вкрав після першого цвітіння
Марія Галанюк показує вціліле деревце райського яблука у сквері біля свого будинку на вулиці Миру в Тернополі. Магнолії, які росли поряд, хтось вкрав після першого цвітіння

1 млн грн на озеленення міста виділила тернопільська мерія. Більшість грошей піде на оформлення і догляд клумб і газонів, встановлення металевих кованих конструкцій з горщиками квітів.

Чиновники планують посадити алею декоративних дерев катальп на центральному просп. Степана Бандери, висадити екзотичні рослини у сквері на вул. Миру та в центрі біля пам"ятника Шевченку. Ці території кілька років поспіль активно озеленюють, щоб з часом визнати їх пам"ятками садово-паркового мистецтва. Однак наразі результату невидно — більшість екзотичних рослин покрали.

У зеленій зоні на вул. Миру позаторік посадили 50 цінних кущів, зокрема магнолій, рододендрому, гібіскусу, індігоферу.

— Навесні ті деревця ще встигли зацвісти, — розповідає 70-річна Марія Галанюк, яка живе біля скверу. — Який у магнолії цвіт був прекрасний, Боже! Люди до тих квіток стежку витоптали, бо кожен хотів зблизька подивитися. Але як тіко всі побачили, що то гарно, зразу їх і покрали. Певне, на дачі собі повикопували, — киває головою в бік будівельної компанії. — Я раз вночі бачила, що охоронці тої фірми ходили тут з лопатами, і пакували дерева в пакети. Навпроти їх офісу сосна яка красива була, а тепер всихає. То її ядом підливають спеціально і дірки в ній свердлять. Бізнесмени хочуть її позбутися і зробити собі парковку.

— Частину дерев діти поламали, — додає сусідка Марії Галанюк Любов Ющенко, 64 роки. Вона гуляє у сквері зі своїм пекінесом. — Часом мами з малими прийдуть сюда, то доки між собою ля-ля-ля, то діти вже за ті пагінці смикають.

Частину дерев діти поламали

Марія Галанюк показує деревце райського яблука. Каже, що це одне з небагатьох дерев, посаджених два роки тому, яке вціліло.

— Колись тут так гарно було, під деревами квітники цвіли, — пригадує. — А зараз бачу, що не бути тут зеленій зоні. Люди газон позатоптували. Студенти як збираються тут на лавках, то після них завжди купа пляшок і мусору.

У міськраді визнають, що мають проблему з крадіжками посаджених рослин.

— Торік дві жіночки в білий день взялися хризантеми викопувати з газону, в центрі міста, біля пошти, — розповідає 29-річна Людмила Гринчишин з міського управління житлово-комунального господарства. — Коли наші працівниці це побачили і зупинили їх, то ті обурилися: "Що вам шкода? Це ж не ваше, це державне".

Чиновники й надалі садитимуть цінні дерева на місцях, де їх покрали.

— Все-таки ставлення людей до зелених насаджень міняється на краще. Ось цього року висадили туї і ялівці на проспекті Петлюри — майже всі кущі залишилися на місці, — додає Гринчишин.

Новий начальник обласної міліції Василь Поліщук, 52 роки, обіцяє вберегти зелень від крадіжок:

— Хай міська влада вкаже, де цінні насадження, ми забезпечимо охорону. Зараз стараємося якнайбільше наших людей вивести на вулицю, щоб забезпечити порядок у місті. Маємо проблему, бо в патрульній службі некомплект — 25 відсотків. Але зараз прийдуть випускники, то, думаю, цю проблему вирішимо.

Понищили квітковий герб Львова

— У центрі Львова квіти з клумб цього року крадуть частіше, — каже 41-річна Ірина Маруняк, голова Галицької райадміністрації Львова. — Поновлювати доводиться щотижня. Міліція організувала постійне патрулювання, але крадіжки продовжуються. Найбільше квіти зникають з вулиць Кафедральної та Галицької. Понищили квітковий герб Львова на площі Ринок.

На висадку квітів у центрі запланували 455 тис. грн. Висадили 896 кв. м клумб, буде ще 345. Встановили 11 підвісних конструкцій, висадили з квітів карту України, наступного тижня з"явиться конструкція Метелика на просп. Свободи. У серпні висадять герб та прапор України, встановлять квітковий годинник на пл. Митна.

У Чернівцях з крадіями борються за допомогою відео-спостереження. Чергові у міськраді бачать на моніторі квіткові мозаїки навколо ратуші цілодобово. Торік двох студентів, які понищили квітник та поламали старовинні лавки, арештували.

Зараз ви читаєте новину «Із тернопільських скверів крадуть екзотичні рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути