Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2006 15:57

Найгірший будинок Луцька

Автор: фото: Володимир Лук’янчук
  Пенсіонери Євгенія Дзюбковська з сином Богданом Дзюбковським у своєму будинку на вулиці Пінській в Луцьку
Пенсіонери Євгенія Дзюбковська з сином Богданом Дзюбковським у своєму будинку на вулиці Пінській в Луцьку

"Не зачепіть підпорку, бо стеля обвалиться", —  зустрічає на веранді 88-річна лучанка Євгенія Дзюбковська. Разом із 66-річним сином-інвалідом пенсіонерка живе, за словами міських чиновників, у найжахливішому будинку Луцька. Двадцять років тому його визнали небезпечним для життя.

Столітня дерев"яно-глиняна хата на вулиці Пінській, 6 у Луцьку звисає над кручею річки Сапалаївка. Вікна одноповерхівки затягнуті поліетиленовою плівкою — від недавнього обвалу посипалося скло. Стіни вкриті тріщинами. На тісній кухні дві штахетини підпирають відірваний шмат стелі. З-під нього струмок води стікає у відро. Господиня в червоному светрі, грубій зимовій спідниці й черевиках виносить тарілки до кімнати:

— Боюся, дощ розмоче кришу і дошки не вдержать. Так хоч посуду врятую.

Два тижні тому в кімнаті пані Євгенії обвалилася стеля. Дерев"яна балка ледь не розчавила її в ліжку. Господиня веде показати двометрову діру, в яку видно небо. Щоб пройти до кімнати через скособочений одвірок, треба пригнути голову. Триметрова балка звисає зі стелі до сих пір.

— Я вночі прокинулася від сильного грохоту. Чую, щось сиплеться. Включаю лампу, а біля мене балка переламала стіл і пробила підлогу, — жінка втерла сльози. — Проплакала до ранку. Cин визвав скору. Приїхали лікарі. Від дощу замкнуло проводку, і ми разом тушили пожар. Зараз світло тільки в Богдановій кімнаті. Доктор сказав, щоб я визвала ЖЕК і когось із горісполкома.

Євгенія Дзюбковська народилася в селі Малків, що на території нинішньої Польщі. У війну, коли між українцями і поляками почалася різанина, з трьома дітьми і чоловіком Степаном ховалася в лісі. 1945 року Дзюбковські потрапили під операцію виселення "Вісла" — їх посадили у вантажівку й вивезли в Сокаль за Львовом. Звідти у товарняках до Херсонської області. Через рік на півдні почалася епідемія малярії і родину відправили до Луцька. 1953-го їм дали квартиру на Пінській. У цьому будинку раніше мешкав поляк.

Євгенія Макарівна виймає з серванту пачку паперів.

— Я писала Кравчуку, Кучмі, навіть Ющенкові. Ходила до колишнього мера Кривицького і до нинішнього Шиби, — бабця показує відповіді. — Нічого не змінилося. Усі кажуть, що в них немає нових квартир. Брешуть, бо по сусідству дали квартиру заступникові мера.

Дзюбковські потрапили під операцію виселення "Вісла"

До кімнати забіг чорний кудлатий пес. Взяв у зуби жіночу шляпу.

— Барсік, фу! — пані Євгенія підняла капелюшок із підлоги. — Ото я сорок років шила в міському ательє. Одягала з іголки жінок обкомовських начальників. Маю двадцять грамот і медаль "Ветерана праці".

Із другої кімнати до нас шкандибає Богдан — сутулий чоловік у сірому піджаку і гумових чоботах. У нього хворі ноги. Богдан глухий, слова розуміє по губах.

— Нас у мами четверо. Старша Алла виїхала в Луганськ. Має сім"ю, — простягає фото. — Іра та брат Славік із дітьми в Луцьку. У них по однокімнатній квартирі, забрати нас не можуть. Батько помер 2000 року.

Євгенія Макарівна втерла долонею очі.

— Думала, як не буде де жити — повішуся. Але вони, мабуть, цього тільки і ждуть. Моя пенсія 373 гривні, Богдан получає 360. Їмо лише хліб із картоплею й шкварками, но за комунальні услуги платимо справно. Боргів ніколи не мали, — пенсіонерка бере з підвіконня квитанції.

Прощаємося з господарями і направляємося до кабінету начальника відділу обліку й розподілу житла міськвиконкому Івана Божка.

— Про цей будинок я неодноразово доповідав колишньому меру Кривицькому. Водив туди нинішнього заступника голови Івана Корчука. Однак відколи мер на лікарняному, проблема зависла в повітрі.

Аварійний будинок на Пінській добре видно з вікна квартири Петра Гоцалюка, одного із заступників міського голови.

Зараз ви читаєте новину «Найгірший будинок Луцька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути