Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 07:11

Граків у Сторожинці розганяли петардами та брандспойтами

У центральному парку міста Сторожинець Чернівецької області оселилися сотні граків. Містяни потерпають від їхнього посліду.

— Це великі чорні птахи, більші від ворони, — розповідає Ірина Порайко, 43 роки, виконувач обов"язків міського голови Сторожинця. — Раніше вони гніздилися біля районної лікарні, але старі дерева там поспилювали, тому цієї весни птахи оселилися у сквері в центрі міста. Люди тут відпочивали, гуляли з дітьми, а тепер без парасолі годі пройти алеями. Єдине місце, де можна сховатися, — на лавочках із дашками.

Відігнати зграї птахів комунальники пробували петардами. Однак граки не залишили гнізд. Міська влада звернулася до пожежників. Ті пробували збити грачині гнізда з дерев водометами.

— Але птахів і це не злякало, — додає Порайко. — У сквері старі високі дерева. Ми думали над тим, щоб підключити рятувальників із драбинами та позбивати гнізда.

Львівський орнітолог Андрій Кийко, 43 роки, запевняє, що граки — терпеливі та витривалі.

— У них висока ступінь соціалізації. Живуть великою колонією, будують сотні гнізд, — каже науковець. — Збивання їхніх гнізд у цю пору нічого не дасть. Птахи повернуться та витимуть їх знову. Найкраще зруйнувати гнізда восени, тоді граки не повернуться на це місце навесні. І потрібно обрізати високі дерева, де вони гніздяться. Зараз у грачиних гніздах є яйця. Якщо птахів проганяти, то це знищить їхнє потомство.

Зараз ви читаєте новину «Граків у Сторожинці розганяли петардами та брандспойтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути