понеділок, 11 червня 2012 05:30

Євро-2012: туристи поїдуть, інфраструктура залишиться

Стартує футбольний чемпіонат Євро-2012. За підрахунками фахівців "Ерсте Банку", загалом у Польщі та Україні інвестовано 30,2 млрд євро, зокрема майже 90% витратили на розвиток інфраструктури обох країн. Очікується, що матчі відвідає мільйон туристів, а це дозволить країнам-господарям отримати не менше 800 млн євро.

Сьогодні українців хвилює питання: чи буде практична користь від Євро-2012 для держави, і в чому вона виявлятиметься?

Перший фактор — це інфраструктура. Як зазначають експерти, левова частка загальних витрат в Україні пішла саме на розвиток інфраструктури, яку не ремонтували з радянських часів. Із 2008-го по 2012 рік наша держава витратила 9% ВВП, забезпечуючи робочі місця для 69 тисяч людей на рік.

Інфраструктура транспорту і спорту давно потребувала модернізації. Згадаймо понищені стадіони й занедбані дороги. А чого були варті українські дороги, якість яких завжди жахала не тільки іноземних туристів, а й наших співвітчизників?

Навряд чи всю інфраструктуру можна вважати створеною лише для комфорту туристів і європейських уболівальників. Нові термінали збудували в аеропортах українських міст, що прийматимуть гостей Євро-2012. Були відреставровані всі дороги між містами, в яких проводитимуть матчі. Значно збільшилася кількість засобів громадського транспорту, переважно за рахунок місцевого виробництва.

Іншим фактором має стати покращення інвестиційного клімату в Україні. За словами аналітика Мар'яна Заблоцького, сучасна інфраструктура повинна сприяти розвитку інвестицій. Експерт зазначає, що, наприклад, у Польщі саме слабка й нерозвинута інфраструктура була причиною гальмування напливу іноземних інвестицій.

Проведення чемпіонату Європи з футболу також суттєво вплине на покращення туристичної галузі нашої держави, збільшить туристичні потоки.

— З проведення Євро-2012 почнеться туризм в Україні, — говорить 43-річна Олена Шаповалова, голова Держагентства з туризму та курортів. — Оскільки проведення масового заходу такого рівня відкриє для України двері у великий світ туризму. Ми очікуємо суттєвого збільшення туристів після чемпіонату і розраховуємо, що ті туристи, які відвідають Україну за чотири тижні Євро-2012, зможуть поділитися враженнями зі своїми друзями та знайомими. А ті захочуть відвідати Україну.

Головним позитивом Євро-2012 є факт, що чемпіонат дає можливість Україні продемонструвати світовій спільноті, що вона здатна брати на себе відповідальність і виконувати зобов'язання. Сучасні аеропорти з професійним сервісом, готелі та шосейні шляхи, спортивні стадіони й майданчики, нові митні пункти — усе це залишиться після завершення чемпіонату. Заслугою чинної влади можна назвати ту виконану роботу, яку провели під час підготовки до футбольного свята. Зокрема, реконструкція Львівського аеропорту, що матиме визначний вплив на розвиток усього західного регіону, стала справжньою подією. А створення мережі недорогих готелів на трасах? Збудовані готелі у Львові, Харкові, Києві та Донецьку зможуть приймати не лише туристів, а й учасників різноманітних бізнес-форумів і конгресів.

Україна добре підготувалася до чемпіонату, на думку фахівців, Справа тепер за проведенням. Але головне те, що держава працювала не тільки на міжнародний імідж, а й для власних громадян.

Зараз ви читаєте новину «Євро-2012: туристи поїдуть, інфраструктура залишиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути