Ексклюзиви
четвер, 05 березня 2009 19:03

До нової повені Прикарпаття готове наполовину

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Микола Паламарчук: ”Готуємося до критичного періоду з травня по серпень”
Микола Паламарчук: ”Готуємося до критичного періоду з травня по серпень”

Жителі гірських районів Івано-Франківщини, які торік постраждали від липневої повені, хвилюються, що з настанням весни стихія може повторитися.

Заступник міністра з надзвичайних ситуацій України Володимир Антонець минулого тижня проводив дводенну нараду з цього приводу в обласному центрі. Про її підсумки розповідає перший заступник управління з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Микола Паламарчук, 60 років.

— Посадовці виїжджали на місця у райони, дивилися, чи вони підготовлені  до великої води. У Калуському, Коломийському й Богородчанському районах до повені готові й дорожники, й енергетики, й водники. Рожнятівський, Галицький і Косівський ще працюють у цьому напрямі.

Чого області цього року треба боятися найбільше: льодоходів і танення снігів чи дощів і зсувів ґрунту?

— За даними Гідрометцентру, цієї весни льодоходи нам не загрожують. Була проблема лише у річці Черва в селі Верхній Струтин на Рожнятинщині, але лід успішно ліквідували еменесники, зараз ситуація стабільна. Зафіксовано 650 зсувних ділянок. Минулого року всім людям, що потерпали від цієї біди, надали допомогу. Їм або пропонували нове житло або гроші, тільки лінивий не міг вирішити свою проблему.

Найбільше нам загрожують, як і торік, дощі. Поки що довготривалих прогнозів немає. Але ми готуємося до критичного періоду з травня по серпень.

Яка ймовірність, що цього року лихо повториться з таким же розмахом, як і торік?

— Головна біда в тому, що нам бракує грошей. Держава за виконану роботу з берегоукріплення, будівництва мостів і доріг заборгувала людям 122, 7 мільйона гривень, ще 569,1 мільйона треба, аби ці роботи були виконані до кінця. Сьогодні в області виконано майже 43 відсотки від усіх необхідних робіт. Там, де роботи не ведуться через відсутність коштів, є велика ймовірність, що нова повінь призведе до ще фатальніших наслідків. Нас уже одного разу біда навчила. Вода серйозно підтопила область улітку 2007 року. Тоді збитки оцінили у 456 мільйонів гривень, а виділили трохи більше мільйона. Брак грошей і не виконання укріплювально-відновних робіт призвели до масштабної повені 2008-го.

Що робиться для того, аби біду відвернути?

— Івано-Франківська, Львівська й Чернівецька області приєдналася до "Державної цільової програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річок Прут і Дністер". Передбачає для нашої області 9,9 мільярда гривень. Допоможе автоматично контролювати річки. Якщо за 30 кілометрів від Франківська випав дощ, система відраховуватиме, наскільки ріка підніметься у місті, тоді на найбільш небезпечних ділянках можна буде контролювати русло, приготувати місце, куди впаде вода. Так уже кілька років діє Закарпаття — під час липневої повені регіон найменше постраждав.

Зараз ви читаєте новину «До нової повені Прикарпаття готове наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути