четвер, 15 липня 2010 20:13

Діти вириватимуться в люди через стрибки з трампліна

"Стрибки із трампліна — шанс для наших дітей вирватись у люди. Батьки хочуть, щоби їхні діти були, як земляк Володимир Бощук (учасник двох останніх зимових Олімпіад. — "ГПУ")", — розповідає тренер з лижного двоєборства і стрибків із трампліна 47-річний Василь Хомин.

У селищі Ворохта на Івано-Франківщині працює єдина в Україні школа летючих лижників. Спортсмени тренуються тут улітку. Від залізничного вокзалу до навчально-спортивної бази "Авангард" 0,5 км. Біля 4-поверхового корпусу найбільший 90-метровий трамплін, ще три позаду. Всі конструкції — на північних схилах гір, щоб сніг тримався якнайдовше. Зараз на узгір"ях полімерне покриття синього кольору, схоже на дрібну солому.

— Трампліни різної складності. У жару доріжки нагріваються. Ми постійно поливаємо їх водою, інакше лижі пристають, тоді лижник не може показати хороший результат, — пояснює Василь Юрійович.

Летючі лижники добираються на гору 200-метровою канатно-крісельною дорогою. У літній сезон за 10 грн нею катають туристів.

Діти тренуються на найменшому — 15-метровому трампліні.

— Хотіли б залучити хлопців із навколишніх районів, але не маємо транспорту, щоб їх довозити, — бідкається Григорій Тисячний, 65 років, директор спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи у Ворохті. — Зараз у нас займаються 30 дітей із ворохтянської середньої школи, ще двоє добираються із сусіднього села Татарів, що біля Яремчі.

Протипоказання — викривлення хребта, сколіоз, хворе серце

На спортивній базі хлопці тренуються із 7-річного віку: бігають, відпрацьовують гімнастичні елементи, взимку ходять на лижах. До стрибків допускають тільки після медичного обстеження. Протипоказання — викривлення хребта, сколіоз, хворе серце.

— Якщо маєш страх, краще не починати стрибати, — говорить чемпіон світу серед юніорів 17-річний Володимир Вередюк. Спортсмен цього року закінчив ворохтянську середню школу. Ввійшов до збірної України.

Добрі результати діти показують лише на п"ятий рік постійних тренувань.

Аби придбати нове спорядження для хлопця 12 років, батькам потрібно викласти 5 тис. грн.

— В інших країнах усі витрати на себе бере спортивний клуб, до якого вступає обдарований спортсмен, — продовжує тренер Василь Хомин. — Нашим дітям купуємо беушні комбінезони для стрибків із трампліна. Костюм зменшує тертя у повітрі. Коли були на змаганнях за кордоном, просили фінів продати старі комбінезони. Вони не могли зрозуміти, як це — продати ношені. Казали, що подарують.

Зараз ви читаєте новину «Діти вириватимуться в люди через стрибки з трампліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути