четвер, 22 липня 2010 18:23

"Депутати Львівської обласної ради працюють за відкати"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Іван Денькович: ”Я ніколи не був у Партії регіонів. Але не буду зарікатися”
Іван Денькович: ”Я ніколи не був у Партії регіонів. Але не буду зарікатися”

— 25 травня я зустрівся з Юлією Тимошенко. Вона мені подякувала за плідну роботу. Казала, що тепер свої можливості треба показувати в інших областях. Я відповів, що не бачу себе на іншому місці. Моє життя у Львові: діти, внуки. Тут маю квартиру. Якщо переберуся до столиці, то поселюся у готелі "Київ". У мене вже не той вік. Наступного дня вийшла постанова про моє звільнення за власним бажанням, — скаржиться 47-річний Іван Денькович, колишній голова львівської обласної організації "Батьківщина".

Він сім років очолював цю організацію. Через кілька днів після звільнення заявив про свій вихід з "Батьківщини" і різко розкритикував її лідера Юлію  Тимошенко.

Зустрічаємося з Іваном Васильовичем у кафе "Глорія Джинс Кофе" неподалік готелю "Жорж" в центрі Львова. Депутат замовляє каву та апельсинові соки-фреш.

Ви були палким прихильником Блоку Юлії Тимошенко. Раптом почали критикувати членів обласного осередку.

— Процес критики розпочався рік тому. Деякі члени БЮТу — депутати в обласній та міській раді — почали перевищувати свої повноваження. Точкою кипіння стало, коли у червні група депутатів звільнила Людмилу Козак з посади заступника голови облради. Вона ж щиро віддана партії. Тепер таких мало. Більшість представників усі питання вирішують тільки методом грошей. У львівській "Батьківщині" утворився мафіозний клан, який всім заправляє.

Хто входить до цього клану?

— Основна роль припадає Ярославу Дубневичу (депутат-"бютівець", має аграрний бізнес. — "ГПУ"). Він себе оточив купкою партійців, яких купив за декілька сотень доларів. У певний час вклав у партійну організацію деяку суму грошей. Тепер настала пора повертати борги — йому віддали "Батьківщину". От він і заробляє на цьому капітал.

Які гроші "крутяться" серед депутатів?

— За вирішення одного якось питання можуть вимагати 50 і 100, і 200 тисяч гривень. Вони намагаються здерти гроші зі всіх. Вимагають плати з підприємців, які створюють робочі місця, платять у бюджет податки. Часто беруться вирішувати майнові питання. За кожен квадратний метр орендованого приміщення вимагають певну мзду. Сільський голова з кожного гектара землі платить їм 10 відсотків данини. Така ж ситуація і в міській раді. Це відбувається не лише в БЮТі, а й у "Нашій Україні", "Порі", "Свободі" та інших осередках партій. Прикро, що про це знають і міський голова Львова, і голова обласної ради, але не реагують.

Як виглядають ці корупційні схеми?

— Наведу приклад: людині потрібно вирішити якесь питання — зробити водовідвід чи взяти в оренду кар"єр. Вона зі всіма необхідними документами звертається до певної комісії — земельної, майнової, екологічної. Без грошей її папери будуть лежати довго і нудно. Між комісією та тією людиною є певні посередники. Ці хлопці самі виходять на підприємця та пропонують за певну винагороду вирішити його питання. Отримані кошти ділять між членами комісії та членами фракції, якусь частинку залишають собі. Або ж така схема відкатів. З міського чи обласного бюджету виділяють кошти, наприклад, на потреби села. Сільський голова із тієї суми мусить віддати 10 відсотків депутатам. Інакше село не отримає тих коштів. Таке відбувається з ремонтом доріг, освітою, облаштуванням шкіл.

Моя дружина займається продуктами на Привокзальному ринку

Ви пропонували голові обласної ради Мирославу Сенику піти у відставку. Депутати діляться з ним хабарами?

— Із Сеником не діляться. За вирішення певного економічного питання голосує більшість депутатів, тому голова не може на щось вплинути. Але Сеник добре знає, що наші депутати активно голосують лише за те, з чого матимуть зиск. Згадайте, як мляво голосували за відставку Горбаля або проти підписання угоди про Чорноморський флот. З політичних питань користь не велика — навіщо перейматися? Що повинен зробити Сеник? Звільнити своїх заступників, які це покривають. То не входить в його повноваження, тому треба піти самому. Тоді автоматично звільняють його команду. Це було би чесно перед громадою Львівщини. Але, видно, він цим сильно не переймається.

Депутати якої фракції — найгірші?

— У кожній фракції є багато непорядних людей. Вони ігнорують сесії, працюють за відкати.

Ви робите такі різкі заяви. Вам не погрожували?

— Ні. А чого погрожувати? Я говорю чисту правду. Навіть не намагалися домовитися.

Вас називають проектом Партії регіонів.

— Ці слухи розпускають мої противники, які не знають, як мене побороти. Я ніколи не був у Партії регіонів. Але не буду зарікатися. У мене до цієї партії двояке ставлення. З одного боку, там є дисципліна, взаємоповага та взаємовиручка. З другого — сумнівна біографія Януковича.

На посаді голови "Батьківщини" ви брали хабарі?

— Чесно кажучи, мені їх пропонували. Коли стояло питання комусь бідному допомогти без грошей, тоді зверталися завжди до мене. Я тоді казав депутатам: "Давайте допоможемо тій людині, а я допоможу вам".

Вашій родині належать дорогі машини, нерухомість, магазини. Звідки це у вас?

— Моя дружина давно має власний бізнес. Почала у період перебудови, коли її звільнили з роботи. Займається продуктами на Привокзальному ринку. Вона встає о шостій ранку і йде на роботу. Повертається пізно ввечері. Звідти і "лексус" з"явився. Це її машина, я власної не маю. Донька їздить на "шкоді". Маємо особняк. Він, правда, тещі, але, оскільки моя дружина — одна донька, то рахуємо його нашим.

Зараз що робите?

— Я є депутатом Верховної Ради. Три дні тому повернувся з відпочинку в Туреччині. Їздив з дружиною, взяли онука. Відпустка за кордоном обходиться дешевше, ніж у Криму. Мені, як депутату, виділяють кошти на відпочинок. Відпочивати — це святе. Навіть коли працював у школі вчителем, влітку завжди кудись вибиралися із сім"єю.

Зараз ви читаєте новину «"Депутати Львівської обласної ради працюють за відкати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути