середа, 04 липня 2007 07:03

Депутатка міськради закликала не пити "Гірську кришталеву"

Автор: фото: Віталій Грабар
  Пакувальник складає на піддон пляшки мінеральної води ”Гірська кришталева” в цеху розливу підприємства ”Віктар”
Пакувальник складає на піддон пляшки мінеральної води ”Гірська кришталева” в цеху розливу підприємства ”Віктар”

"Ось тут усе починалося, — 49-річний Віктор Шкіль показує джерело в селі Бережани за кілька кілометрів од Львова. — Мав поруч дачу. Ходив тут, пив оцю водичку. Потім віддав її на аналізи. З"ясувалося, що вода мінеральна. Через два роки відкрив тут виробництво".

Шкіль очолює підприємство "Віктар", яке розливає мінеральні та солодкі води. У торговельній мережі напої недорогі порівняно з іншими — півторалітрова пляшка мінералки коштує не більш як 1,5 грн, тому користуються попитом. Але кілька днів тому депутат Львівської міської ради Тетяна Крушельницька, 61 рік, заявила, що мінеральна вода "Гірська кришталева" — шкідлива. На круглому столі, присвяченому корупції у вирішенні питань роздержавлення землі, вона помітила на столах "Гірську кришталеву" і зненацька заявила:

— Хутір Бережани, де виробляють цю воду, зовсім не гірський. Він розташований за півтора-два кілометри від вулиці Зеленої у Львові. Вода випливає з-під туберкульозного диспансеру. Джерело води розташоване неподалік від Сихівського цвинтаря.

Крушельницька сказала, що підприємство "Віктар" не має дозволів на видобування води.

— Тому їхня продукція і дешева, бо підприємство нічого з цього не сплачує, — додала депутатка.

— До туберкульозної лікарні звідси — півтора кілометра, — заперечує Віктор Шкіль. — Чотири роки тому на нас уже "наїжджали". Також улітку, і та сама Тетяна Крушельницька разом із іншою депутаткою, Вірою Лясковською. Вони розсилали в різні інстанції листи без номерів і дат. Два місяці тривали перевірки. Ми навіть були змушені зупинити виробництво на десять днів. Тільки через те, що смерч завалив кілька дерев біля джерела. Мали тоді збитків близько мільйона гривень.

Завод мінводи "Віктар" побудували за кілька сотень метрів од джерела. Віктор Шкіль показує цехи, у яких розливають воду. У невеликому приміщенні на третьому поверсі в носа б"є різкий фруктовий запах.

— Мінеральну воду не фільтруємо, закачуємо її сюди насосом, газуємо і розливаємо в пляшки, — показує великий резервуар, із якого кількома струмками стікає вода.

Шкіль каже, що воду із джерела регулярно перевіряють.

Вода випливає з-під туберкульозного диспансеру

— Маємо власну лабораторію, в якій можна проводити мікробіологічні аналізи. Робимо заміри щодня. Двічі на рік нас перевіряє Одеський інститут курортології. Останні тести робили в травні.

Заяви Тетяни Крушельницької директор "Віктару" коментувати не береться.

— Можливо, їй не сподобався мій спосіб життя, ще коли я був студентом, — сміється Шкіль. — Тетяна Доріанівна викладала в мене фізику в університеті. Знаю, що вона мала, а може, і досі має дачу в цих краях.

На депутата міськради Віктор Шкіль подаватиме до суду. Із сумою матеріального відшкодування за зіпсовану репутацію підприємець іще не визначився.

— Наші торговельні агенти телефонують, запитують, чи ці слова — правда, — пояснює Шкіль. — Думаю, після публікацій із висловлюваннями Крушельницької попит на нашу продукцію впаде. Хоча замовлення на воду нині не зменшилися.

У коментарі "ГПУ" Тетяна Крушельницька сказала, що жодним словом не обмовилася про шкідливість води "Гірська кришталева":

— Я говорила про "Віктар" у контексті того, як плюндруються ліси навколо міста. Якщо ви там були, то як вам сподобалися зрізані схили та зрубані ліси? Як депутат міської ради я постійно намагаюся боротися з підприємствами, які знищують рекреаційну зону навколо Львова.

Тетяна Доріанівна сумнівається, що Віктор Шкіль подасть на неї до суду.

— Якщо він це зробить, то я підніму документацію трирічної давності, щоби показати, як його підприємство працювало без жодних дозволів, — каже Крушельницька.

Найбільше води розливають у Моршині

У Львівській області 30 підприємств займаються промисловим розливом мінеральної води. Центрами видобування мінералки вважають Трускавець і Моршин.  Торік "Моршинська" була лідером ринку негазованої води в Україні — 23%. Щороку завод мінеральних вод "Оскар" розливає понад 7,5 млн декалітрів "Моршинської".
У Трускавці розливають дев"ять видів мінеральних вод, зокрема "Трускавецьку джерельну", "Заповідну", "Нову", "Особливу", "Природну". Вони містять  гідрокарбонатні, магнієво-кальцієві мінерали. Також відомі такі торгові марки, як: "Карпатська джерельна", "Угринівська", "Нафтуся", "Солуки". Півторалітрові пляшки продають по 1,2–2,7 грн.

Зараз ви читаєте новину «Депутатка міськради закликала не пити "Гірську кришталеву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути