У Рівному продавці чорниць тримаються купками, торгують де попало й кочують вулицею, шукаючи покупців. Ці люди з поліських районів, щоб дістатися обласного центру, годинами трясуться в маршрутках та електричках. Але торгувати в місті вигідно — городяни купують ягоди склянками, а не відрами.
Висока повновида жіночка витирає кінцем хустки піт із чола. На руці тримає повну корзину ягід. Просить по дві гривні за маленьку склянку. До вечора знижує ціну до 1,5 грн. Надія Пріт, 50 років, приїхала з Борщівки, що на Костопільщині.
— Із мого села більше десяти родин ягоди збирають, — розповідає. — Коли здають заготівельникам, коли самі продають. Моя найменша онука Марійка, другий клас закінчила, і та назбирала скляночку. Доки ліс годує — треба користати.
Пані Надія журиться, що сьогодні на продаж привезла небагато чорниць, усього 11 літрів. Торік по 25 літрів за день збирали. Поруч худий веснянкуватий хлопець щулить очі.
— Минулого літа сам заробив 800 гривень, — каже 16-річний Анатолій Дзюбак із Малинська Березнівського району, перебираючи ягоди у двох відрах. — За склянку прошу дві гривні, а за все відро — 140. Але беруть переважно на десятку.
Нині в селах із нетерпінням чекають на приїзд заготівельників. Скажімо, торік у Малинську за зібрані чорниці селяни загалом отримали 14 тисяч гривень.
Заморожену чорницю можна зберігати до двох років
— Два місяці сім"ю прогодувати можна, якщо перед тим літо спину не розгинати, — каже малинський сільський голова Анатолій Крока, 53 роки. — Приймальні пункти ще не відкрили, бо ягід мало — достигають. Наразі зареєструвалися чотири заготівельники — усі з Рівного. Скоро по чорницю приїдуть поляки — вони в наших краях часті гості.
А от у Малій Любаші Костопільського району ягідний бізнес цього року не ведеться.
— Зовсім немає ягід у лісі, — розводить руками 34-річна голова сільради Світлана Ковальчук. — Чорниця ще достигає, бо літо непідходяще, часто дощить. Щоби натрапити на них, радить йти у глиб лісу.
Ягоди деруть гребінками, щоби побільше назбирати. Це такі дерев"яні зубаті ковші. Шмагнеш раз — ягоди разом із листям у відрі. Потім по лісі тільки голі пагінці стоять.
Чорниці продають і перекупникам. Їхні машини під"їжджають просто під ліс. Торік у Малій Любаші закупили чотири тонни ягід.
— Рівненські заготівельники платять до чотирьох гривень за кіло. Іноземці — навіть до восьми гривень, — розказує Світлана Ковальчук. — Ягоди беруть для виробництва йогуртів і навіть ліків. Платять і не торгуються.
У Рівненській області працюють Костопільський, Здолбунівський, Демидівський переробні заводи та заготівельно-виробничо-збутовий комбінат у Рівному. Цього року планують заготовити понад 14 тис. т чорниці. Більшість закуплених у збирачів ягід заморожують при мінус 18 градусів. Заморожену чорницю можна зберігати до двох років.
У селах із чорниць роблять варення, ягоди сушать, щоби взимку варити компоти. Кажуть, жменька чорниць — найкращі ліки від болю в животі.












Коментарі