четвер, 11 лютого 2010 16:59

Чистять лише центральні вулиці

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Трактор згортає сніг з проїжджої частини на газон на проспекті Чорновола у Львові у вівторок зранку
Трактор згортає сніг з проїжджої частини на газон на проспекті Чорновола у Львові у вівторок зранку

Сніг, що випав у західних областях на початку лютого, досі дошкуляє жителям Ужгорода, Чернівців, Львова. Комунальники не вивозили його за межі міст, лише згорнули у великі кучугури на узбіччі.

— Із того боку риштування стоїть — ремонт фасаду, з того, дивіться, — купи снігу, — каже львів"янка на трамвайній зупинці на вул. Франка поблизу Апеляційного адміністративного суду. Люди тут стають у чергу, щоб вузькою стежкою протиснутися в один бік. Потім така ж колона просувається в інший.

Львівські водії жартують, що цього року сніг зійде з асфальтом.

— Важко їздити, на дорогах лід намерз, а чистять лише центральні вулиці, — каже таксист Юрій, 32 роки. — Через Високий Замок узагалі не їжджу. Там на спуску викладена бруківка. Вона перетворюється на суцільну ковзанку, автівку несе.

У місті є 74 снігозбиральні машини.

Але ціна снігозбиральної машини близько 600 тисяч гривень

— У більшості з них давно закінчився термін експлуатації, їх давно пора списати. Але завдяки нашим технікам і слюсарям вони ще працюють. Цього року хочемо купити нову техніку. Але ціна снігозбиральної машини близько 500–600 тисяч гривень. А бюджету міста ще нема, — каже 33-річний Юрій Голець з управління комунального господарства львівської мерії.

Дороги в обласних центрах обробляють піскосумішшю. У європейських країнах поливають хімічною рідиною, що не дає снігу налипати на дороги від 28 до 72 год.

— Така процедура для нас задорога. Машина, що обробляє дорожнє покриття рідиною, коштує 500 тисяч доларів.

Біля Галицького базару двірничка згортає сніг у колектор із решіткою.

— Це вихід із ситуації, — пояснює. — Бо потім цей сніг як розтане, вода вулицю заллє, люди взагалі не перейдуть. А температура в колекторі висока, сніг там тане і не мочить нікому ноги.

У середу в Чернівцях було сонячно. Удень стовпчик термометра піднявся до +1°С. На тротуарах утворилися калюжі й болото.

"Брила льоду впала просто переді мною"

На будинках у центрі Львова висять оголошення "Обережно! Падає лід!". На пл. Ринок, 15 брили льоду нависають із балконів над входом у будинок. Під будівлею трамвайна зупинка. Перехожі ходять проїжджою частиною, щоб оминути небезпеку. Така ж ситуація на зупинці вул. Руської. Бурульки там довжиною в метр.

— Коли йду по старій частині міста, постійно піднімаю голову, — каже 47-річна Олена Проняк. — Минулого року брила льоду впала просто переді мною. Чи вбила б, не знаю, але голову розбила б точно.

— Оптимальний варіант — збивати лід із дахів, — каже Наталія Герус із міського управління житлового господарства. — У комунальних підприємствах створили спеціальні бригади, які знімають бурульки. Інколи звертаємося по допомогу до жителів із верхніх поверхів. Просимо, щоб пустили у квартиру, бо до бурульок можна дістатися з вікна.

Зараз ви читаєте новину «Чистять лише центральні вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути