Ексклюзиви
понеділок, 05 грудня 2011 00:15

Чоловіків замовляють у неповні сім'ї

Нянь у Львові добирають майже всі кадрові агенції. Директор фірми "Довіра" 30-річна Ірина Могурчак розповідає, як упевнитися, що людина сумлінно доглядає за дитиною.

— Найчастіше послугами няні користуються молоді родини, які переїхали до Львова і не мають тут близьких родичів, — розповідає Ірина. — За останні два роки попит зріс. Родини понабирали кредитів на житло, автомобілі. Щоб їх віддати, повинні працювати обоє батьків. До того ж сучасні жінки хочуть робити кар'єру, а не сидіти дома.

Яких нянь потребують найбільше?

— Це жінки 35–45 років. Приємної зовнішності, гарної статури, з правильною вимовою. Бажано, щоб у неї були свої діти старшого віку. Коли няня має музичну освіту чи знає іноземні мови — це великий плюс. Для хворобливих дітей шукають жінку із медичною освітою. Колишніх педагогів варто уникати, в них нерви розхитані. Є послуги гувернерів — нянь-чоловіків. Їх замовляють у неповні родини, де росте хлопчик дошкільного або молодшого шкільного віку. Самотні матері переживають, щоб їхні сини не мали надміру жіночої уваги в дитинстві. З гувернером дитина займається спортом, виконують домашні завдання.

Які документи повинна надати няня?

— Окрім копії паспорта, трудової та медичної книжок, іще й письмові рекомендації від попередньої родини. Ми з ними одразу зв'язуємося по телефону, перевіряємо. Якщо жінка не має досвіду, потрібні рекомендації від родичів із дітками, фото з племінниками, власними дітьми.

Від чого залежить вартість послуг?

— Від рівня освіти няні, її досвіду. Найдешевше — 12 гривень за годину, найдорожче — 30 і більше. Порівняно з минулими роками ціни зросли. Ще торік година коштувала 10–15 гривень. Три випробувальні дні оплачуються повністю — з дев'ятої до шостої. Далі клієнти самостійно узгоджують графік роботи.

Чи можна просити няню виконувати хатню роботу?

— Із нянею та клієнтом за посередництва агенції укладають договір. Можна вказати, яку хатню роботу та за яку доплату доглядальниця має виконувати. Якщо дитина маленька і багато спить, няня має час на прибирання і приготування їжі. Договір укладають щонайменше на півроку. Часто в ньому прописують цінне майно клієнтів, штрафи няні за запізнення, прогули. Дехто додає пункт про обов'язковий відеонагляд. Совісних нянь це не лякає. Якщо доглядальниця виявиться несумлінною, агенція безкоштовно підшукає іншу.

Яка найпоширеніша причина звільнення няні?

— Втручання в особисте життя господарів. Часто няні вважають себе майже членами родини, тому дозволяють собі приймати самостійні рішення. Або поганий догляд за дитиною. У нас був випадок, коли жінка щодня купувала собі пляшку пива, коли гуляла з малечею. Продавщиця про це розказала мамі дитини, і няню звільнили.

Вимагайте три тижні випробувального терміну

П'ять порад львівського психолога Василя Стасюка, 40 років:

— Ставте няні багато різних запитань, примітивних. Це часто роблять діти. Дивіться на реакцію. Якщо відповідає спокійно і не дратується — так само поводитиметься із дитиною.

— Поспілкуйтеся з колишніми клієнтами. В ідеалі — з їхніми дітьми. Порозпитуйте про няню.

— Не довіряйте першому враженню дитини від няні. У малюка може просто боліти животик і він нікого в той момент не хоче бачити. Або навпаки — має гарний настрій і всіх любить.

— Наполягайте на випробувальному терміні протягом трьох тижнів. Лише за такий період дитина може звикнути до няні, а та — до дитини. Часто розпитуйте дитину про поведінку доглядальниці.

— Поспілкуйтеся з нянею за обідом. Коли людина їсть, почувається невимушено. Можна легко дізнатися про її вади: похапливість, жадібність чи неохайність.

 

Зараз ви читаєте новину «Чоловіків замовляють у неповні сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути