четвер, 24 червня 2010 20:25

"Чоловіки, які працюють на станції, рідко до пенсії доживають"

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Тетяна Озарків (крайня праворуч) і Оксана Літвінова (біля неї) гуляють з дітьми на вулиці  Шухевича в Бурштині Галицького району на Івано-Франківщині. Кажуть, через погану екологію в їхніх  дітей розвинулася алергія
Тетяна Озарків (крайня праворуч) і Оксана Літвінова (біля неї) гуляють з дітьми на вулиці Шухевича в Бурштині Галицького району на Івано-Франківщині. Кажуть, через погану екологію в їхніх дітей розвинулася алергія

Бурштин Галицького району Івано-Франківщини на третьому місці серед найбільш забруднених міст України, після Маріуполя та Кривого Рогу. Такі дані Держкомстату. Його фахівці досліджували кількість викинутих в атмосферу шкідливих речовин від транспорту і промисловості.

Бурштин за 40 км від обласного центру. Тут живе майже 20 тис. людей. Найбільше забруднює місцева теплоелектростанція. Вона забезпечує світлом половину Західної України. Працює за рахунок спалювання вугілля. Розташована за 2,5 км від Бурштина та за 500 м від села Дем"янів.

— Це просто смішно, — переконує 57-річний Володимир Біленький із Державно-екологічної інспекції в Івано-Франківській області. — Кривий Ріг, Маріуполь — там на кожному кроці димові труби. В нас одна теплоелектростанція, і ми вже на третьому місці. Та наша станція була створена ще за тих часів, коли ніяка халтура в будівництві не проходила. Там три димові труби по 250 метрів і одна 180 заввишки. У діаметрі — 8 метрів. Усе спеціально розраховувалося. До того ж п"ять років тому на станції реконструювали шість енергоблоків, замінили фільтри.

У скверику на вул. Шухевича гуляють із дітьми жінки.

— Ми знаємо, що наше місто дуже забруднене, — зітхає Оксана Літвінова, 38 років. — Коли дощ падає, одінеш куртку, а на ній плями сірі виступають. Брудний дощ у нас. А взимку то та сажа, яку вони у повітря випускають, вся на сніг лягає.

— Дихнути нема чим. Діти в мене вічно кашляють. То алергія, то задуха, — киває головою в бік електростанції 34-річна Тетяна Озарків. — Колись тут під будинком у нас тополя така росла. В неї листочки такі світлі, то на них постійно та пилюка виднілася. Чого в нас чи не кожна жінка нормально народити не може? А діточки? Йно на світ покажеться, зразу в реанімацію. То все погана екологія. Мені знайомі розказують, що ті чоловіки, які працюють на станції, рідко до пенсії доживають. Від раку мруть.

Попереш одяг, ті дим пустять — усе чорне

Дем"янівці скаржаться, що через сусідство із станцією не можуть посушити білизну.

— Попереш одяг, викинеш на пліт, ті дим пустять — усе чорне, треба перепирати, — розповідає Руслана Угринюк, 35 років. — Фрукти перемиваємо по три рази на день. Хворіємо, кашляєм.

Одна з основних причин смертності у нас — онкозахворювання, — говорить 69-річний Ярослав Василюк, заступник головного лікаря Бурштинської міської лікарні.

На Бурштинській ТЕС працює майже 5 тис. людей. Переважно місцеві і жителі довколишніх сіл. Заробляють понад 4 тис. грн.

— Коли 1965-го будувалася станція, довкола неї росло наше енергетичне місто і навколишні села. П"ять садочків і три школи на утриманні станції, енергетичний коледж спеціально відкрився, аби випускати спеціалістів для ТЕС. Облаштований пляж довкола водосховища, є п"ять стадіонів. На один із них приїжджає грати у футбол навіть "Динамо". Маємо два великі парки і кілька скверів, басейн. Усе це також утримується за допомогою станції. ТЕС більше користі робить, ніж шкоди, — запевняє Ярослав Громко, 62 роки, міський голова Бурштина.



Захворювання, що їх можуть спричинити шкідливі викиди:


дихальна недостатність, гайморит, ларинготрахеїт, бронхіт, бронхопневмонія, рак легенів, атеросклероз судин головного мозку, порушення роботи серцево-судинної системи.

Екологи закликають установити каталізатори в автомобілях

Найзабрудненішим обласним центром Західної України є Ужгород.  Через його географічне розташування тут майже нема вітрів, які б видували брудні маси повітря. До того ж у місті багато автомобілів, які використовують метан. При його спалюванні утворюється небезпечна речовина — формальдегід. В Ужгороді він утричі-вчетверо перевищує гранично допустиму концентрацію. Місцеві екологи закликають владу зобов"язати власників транспортних засобів установити каталізатори. При вихлопі вони розкладають формальдегід.

Повітря інших обласних центрів також найбільше забруднюють автівки.

— Колись ми досліджували загазованість на великих транспортних розв"язках Тернополя. Цифри такі, що страшно озвучувати, — розповідає Степан Дністрян, 62 роки, головний санітарний лікар Тернопільської області. — То дуже небезпечно для здоров"я людей. Є ризик захворіти на різноманітні легеневі недуги.

— Потрібно, щоб на вулицях постійно були поливальні машини, бо вони прибивають пилюку донизу. — Уздовж доріг насадити дерева.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловіки, які працюють на станції, рідко до пенсії доживають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути