Ексклюзиви
четвер, 26 квітня 2007 07:05

Через теплу зиму розплодилися кроти

Автор: Фото: Олег Снітовський
  На пасовищі під селом Вікна Гусятинського району Тернопільської області пенсіонер Стефан Сарабун сапою розриває кротячі нори
На пасовищі під селом Вікна Гусятинського району Тернопільської області пенсіонер Стефан Сарабун сапою розриває кротячі нори

Після теплої зими на городах і полях поблизу села Вікно Гусятинського району Тернопільської області розвелося дуже багато кротів. Десятки селян щодня виходять із сапами на луги, щоб руйнувати кротовиння.

— Як вони мені вже надоїли, то страшне! — 68-річний Олексій Намака б"є сапою по невеличкому свіжому горбику землі, розрівнює його і топче чоботами. Широкою лукою з мотиками в руках розійшлися з чотири десятки жителів Вікна. — Так кроти землю зрили, що в саду біля хати аж дерева похилилися. Ідеш — а ноги провалюються в кротячі ходи. У селі дехто вкопував трилітрові банки біля нір, щоби упіймати їх. То кріт один залізе у слоїк, а другий вже знає, що той у біді, і обминає. От мудра франца! Руками злапати крота не годен — воно таке вертке.

Із кротами борються дідівськими методами.

— У селі біля хат заливали солярку у шпари, то вони вискакували цілими виводками, пищали, як свині, і тікали. Воно хоч сліпе, але знає куди тікати — моментально в землю ховається. А на ранок уже в сусідів повно ям на обійсті. Дехто вкопував навколо дерев рубероїд, дротяну сітку, шифер на півметра в землю пхали. То лише трохи помогло. Краще просто перекопувати ходи між норами, завалювати камінням. Торік одна жінка на краю села обсадила бобом увесь город. То в неї ні одного крота не було. Думаємо, до річки їх припремо, а там хай собі шукають рятунку, — розповідає Намака.

Селянам таки вдалося позбутися кротів на подвір"ях, але сотні цих тварин понищили луки.

— Ви киньте оком на луг — то десь із півтисячі тих куп кротячих, — бідкається 74-річний Стефан Сарабун. Дідок сперся на держак сапи і перепочиває. — Раніше була долина зелена, паша така, що самому їсти можна, корови цілий день паслися, а тепер — як після війни, усе в горбах-окопах. А людей то болить, бо нікуди корів вигнати. Попаде яка ногою в кротовиння, зламає — хіба доріжеш на м"ясо. Так було два роки тому в одного господаря.

Шкідника можна відлякати шумом

— Кріт — дуже зажерлива тваринка, за добу з"їдає понад 120 грамів дощових черв"яків, комах, личинок, лялечок, багатоніжок, павуків і слимаків. Якщо вчасно не поїсть, то через 17 годин загине, — розповідає викладач кафедри ботаніки біологічного факультету Волинського держуніверситету Андрій Толочко, 35 років.
У квітні кроти народжують 3–9 малят і найактивніше риють землю в пошуках поживи. Кротячі лабіринти сходяться до гнізда під деревом, пеньком чи будинком. Тварини риють тунелі переважно у вологому ґрунті. Купки землі з"являються в геометричній послідовності — на однакових відстанях одна від одної, утворюючи чіткі прямі лінії. Довжина прокладених за добу тунелів може сягати 700 м. У літню спеку кріт пробігає щодня майже 20 км.
Живуть кроти до 6 років. Помирають у тій же землі, де народилися. Тому вивести крота з його ділянки не можливо — не втече, доки не загине.
Відлякувати кротів можна порожніми пластмасовими пляшками із вирізаними крильцями по боках. Цей саморобний пристрій настромлюють на палицю. Коли дме вітер — утворюється шумовий ефект, якого тварина боїться.

Роман ЖИЖАРА

Зараз ви читаєте новину «Через теплу зиму розплодилися кроти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути