вівторок, 09 жовтня 2007 07:01

Через сусіднє будівництво зсуваються два будинки

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  У Львові вулицю Івана Франка перекрито через загрозу зсуву двох будинків. Рух транспорту відновлять приблизно за місяць, коли закінчать ремонтні роботи
У Львові вулицю Івана Франка перекрито через загрозу зсуву двох будинків. Рух транспорту відновлять приблизно за місяць, коли закінчать ремонтні роботи

У житлових будинках на вул. Івана Франка, 104 та Рудьковича, 11 у Львові утворилися наскрізні тріщини. Рятувальники перекрили рух транспорту, щоб уникнути додаткової вібрації. Кажуть, є загроза обвалу.

Будинки примикають один до одного. У 3-поверхівці на вулиці Франка вісім квартир. На першому поверсі — магазин жіночої білизни. На його вхідних дверях вже другий тиждень висить записка "Зачинено".

— Коли стіна лупала, продавчині вибігали на вулицю. Тоді такий страшний тріскіт був. Жінки подумали, що дім валиться, — розповідає мешканка будинку 60-річна Валерія Копилова.

Тріщини у стінах будівлі з"явилися в квітні. Тоді компанія "Будінвест" почала зводити впритул до нього багатоповерховий житлово-офісний будинок із підземним паркінгом.

— Щойно будівельники розпочали рити котлован, з"явилися невеликі тріщини у стінах, — веде далі Копилова. — Ми зрозуміли, що просів фундамент. Зі скаргами звернулися до міської ради. Та чиновники лише відписувалися. Мовляв, розберуться. За кілька тижнів приїхали спеціалісти та встановили маяки. І хоча вони двічі тріскали, будівельники продовжували працювати. І лише тепер припинили роботи.

Жінка веде до своєї однокімнатної квартири на другому поверсі. Показує стіни та стелю у вітальні, пронизані тріщинами.

— А в сусідки, Анни Міщенко, у п"ять разів гірше, — каже Валерія. — Її квартира саме з того боку, де йде будівництво. Там стіна на куті тріснула. Утворилася шпара — руку просунути можна. Пані Ані вже скоро сто років буде, вона сама живе. Як вночі заморозки вдарять — замерзне, бідненька. У неї ж іще п"єц тріснув.

У квартирі Бучацьких на третьому поверсі посунулися на 5 см кутові шви кімнат, що виходять на вулицю Франка.

— Здається, наша квартира відірветься по периметру і в один момент впаде на вулицю, — бідкається 40-річна Оксана Бучацька. — Нам вночі страшно спати. А шпари всюди такі, що з сусідами через стіни розмовляти можна.

Бучацька підрахувала, що на укріплення міжкімнатних перегородок і ремонт треба 50 тис. грн. У мерії про компенсацію нічого не кажуть.

Мешканці аварійних будинків запевняють: якщо міська влада і будівельна фірма не компенсують їм матеріальної та моральної шкоди, звертатимуться до суду.

— Кілька місяців тому, коли тріщини в будинках стали збільшуватися, я радив мешканцям сфотографувати їх і засвідчити фото нотаріально, — каже директор департаменту містобудування Андрій Павлів. — Вони мене не послухали. Тому довести, що в їхніх квартирах стіни зіпсувалися саме через будівництво по сусідству, не зможуть. Та думаю, міська влада частково відшкодує збитки.

Андрій Павлів розповідає, що будинки на вулиці Франка і Рудьковича стали аварійними з кількох причин.

— Вони споруджені на місці річища Полтви, на нетривких ґрунтах. А місто протягом 30 років не займалося збереженням об"єктів архітектурної спадщини і обслуговувало їх неналежним чином, — пояснює Павлів. — Тріщини були давно, а початок будівництва призвів до їхнього розширення.

Компанія "Будінвест" припинила будівельні роботи і за власні кошти укріплює фундамент, підтягує торцеву стіну будинку металевими стяжками, заповнює пустоти під проїжджою частиною.

Львівська міська рада прийняла рішення видавати дозвіл на будівництво лише у випадку визначення забудовником стану фундаментів, стін, каналізаційних мереж, водогонів кварталу.

Зараз ви читаєте новину «Через сусіднє будівництво зсуваються два будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути