Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 06:45

"Був випадок зараження сибіркою через м'ясо"

— Із вересня санстанція має право перевіряти якість продуктів на ринках і в супермаркетах раз на п'ять років. Таку постанову прийняв Кабінет Міністрів. Раніше перевірки проводили щопівроку, — розповідає  Мирослав Гушул, 50 років, завідувач відділення гігієни харчування обласної санепідемстанції.

— Тепер усі об'єкти перевірок розподілені на три групи, залежно від ступеня ризику. Харчові віднесли до найнижчого. Найближчим часом маємо право лише на непланові перевірки. Робимо їх, якщо надходять скарги від людей. До прикладу, хтось нарікає, що в магазині купив неякісний хліб. Ідемо і перевіряємо тільки хлібну продукцію. Іншої не маємо права торкатися.

Які порушення виявляли найчастіше?

— Продавці не мають супровідних документів, які посвідчують якість та безпечність продуктів. Без них невідомо, коли товар був виготовлений, чи дотрималися норм реалізації. Особливо це стосується імпортної нефасованої продукції. У супермаркетах торгують овочами та фруктами, які починають гнити. Знижують ціну. Але ж ви знаєте термін реалізації продуктів — то спустіть ціну, коли він доходить кінця, а не коли закінчився. Робиш зауваження, відразу питають, де це написано.  Зайдіть на Привокзальний базар — при вході стоять торти, тістечка, домашня випічка. Хоча торгувати кондитерськими виробами на ринку  заборонено. Також не можна продавати відбивні, напівфабрикати з м'яса, рибу, фарш, кров'яні та домашні ковбаски, холодець, грибні й плодоовочеві консерви, виготовлені в домашніх умовах. Цим має займатися адміністрація базару.

На якому ринку Львова найгірша ситуація?

— На тому ж Привокзальному. Влітку продукція стоїть без холодильників. Коли ринок створювали, планували, що там будуть торгувати виключно фасованими продуктами. Але зараз продають уроздріб. Хоча немає жодних умов для миття інвентарю, не дотримуються правил особистої гігієни. Виставляють м'ясо та рибу на прилавок, усе розмерзається. Потім знову заморожують на кістку. Але ж під час розмерзання починається інтенсивне розмноження мікрофлори, що призводить до псування товару. Молочні продукти продають біля громадських туалетів.

Дрібнороздрібна торгівля найкраще впорядкована на Краківському ринку. Торгові місця облаштовані холодильниками. Дотримуються вимог товарного сусідства. Зона із продуктами  далеко від зони промислових товарів.

На що найчастіше жаліються?

— За цей рік серйозних скарг не було. Можуть зателефонувати і сказати, що хліб возять у брудних ящиках. Тому його бажано купувати упакованим. Виробники його мають доставляти не легковими машинами. У магазинах класти на спеціальний стелаж. Наприкінці зміни полиці обов'язково протирати оцтовим розчином для профілактики картопляної хвороби, аби не було плісняви.

Якими продуктами труяться львів'яни?

— 30 відсотків харчових отруєнь пов'язані з молочними виробами, придбаними на стихійних ринках. Сільське молоко не проходить відповідної ветеринарної експертизи. Продавець не знає, чи здорова корова. Молоко може бути забруднене. Через нього виникає дизентерія, сальмонельоз.

Цього року зафіксували чотири випадки ботулізму. Отруїлися домашніми консервами. Часто труяться м'ясними паштетами. Туди мелють усе — м'ясо, субпродукти. Був випадок зараження сибіркою через м'ясо.

Зараз ви читаєте новину « "Був випадок зараження сибіркою через м'ясо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути