Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 16:53

Буковина готова до повені

На подолання наслідків стихії 2008-го Кабмін виділив Івано-Франківщині тільки 47% обіцяних коштів. У Косівському, Богородчанському, Рожнятівському та Верховинському районах через це не до кінця укріпили береги й мости.

— Зроблена робота піде нанівець, якщо буде нова вода, — говорить 61-річний Микола Паламарчук, заступник начальника обласного управління з питань надзвичайних ситуацій. — Ми звернулися до уряду з проханням перерахувати 541 мільйон гривень. Трохи краща ситуація з укріпленнями у Снятинському і Тлумацькому районах. Але з об"єктами, які зруйнувала вода, там і досі проблеми. Подекуди нема фельдшерсько-акушерських пунктів, напівзруйновані сільські ради.

Підготовку до повені гальмує те, що досі не прийняли держбюджет.

— Нам же треба мати якісь ресурси, — пояснює 50-річний Віктор Симонюк із Рівненської облдержадміністрації. — Наприклад, у районах є насосні станції, але ще немає лімітів на електроенергію. Потрібне також пальне, хоча би по 100 літрів на район.

У деяких селах людей доведеться відселяти, як це було 1998-го

Чиновник припускає, у деяких селах людей доведеться відселяти, як це було 1998-го.

— У нас розроблена протипаводкова програма, зведені захисні споруди по Дністру, — каже Орест Сінгалевич із Тернопільської ОДА. —  Але, як показує досвід, це не завжди спрацьовує. Наприклад, у селі Устя-Зелене Монастириського району діє ціла система дамб, що відгороджують село від річки. Проте 2008-го вода піднялася на 10 метрів. Повінь наробила там великої біди.

Начальник Чернівецького обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Анатолій Дудка запевняє: Буковина до водопілля готова.

— На повені 2008-го ми такий досвід здобули, що викрутимося з будь-якої ситуації. Минулорічні укріплюючі заходи створили по області своєрідну стіну. Хотілося б вважати її непробивною, але проти природи не попреш. Неочікувані ситуації можливі.

Зараз ви читаєте новину «Буковина готова до повені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути