понеділок, 07 серпня 2006 18:05

"Брат не втравився, бо пив горілку"

Автор: фото: Костянтин КОЛОМАК
  Марія Грица показує маслюка, знайденого в лісі під Миколаєвом Львівської області
Марія Грица показує маслюка, знайденого в лісі під Миколаєвом Львівської області

З початку літа на Львівщині зафіксовано чотири випадки отруєння грибами. Останній стався два тижні тому в селі Ясенівці Золочівського району. 32-річну Любов Дробіт та її 10-річного сина Руслана відкачували в реанімації — сім"я пообідала грибною підливою.

— Зварила всього п"ять грибів, — ще кволим голосом промовляє жінка. — Подруга принесла, сказала, що то синяки. Я помила, відварила й посмажила підливу на молоці. Сама не їла — тільки пробувала. Малому дала десь із чотири ложки, а брат цілу тарілку з"їв. То йому нічого, бо пив горілку перед обідом. А мене з малим десь через годину почало нудити, заболів живіт. Блювали страшно.

Завзятий грибник 68-річна Марія Грица з Миколаєва Львівської області вважає, що найголовніше навчитися розрізняти гриби.

— Приїжджайте, навчу, — запросила пані Марія. — Я з дитинства до лісу ходжу.

Марія Грица — колишня швея. Чоловік помер, роботу вона вже залишила, тож одна з небагатьох утіх — тішити дочку, сина та численних онуків різносолами.

У миколаївський ліс ми рушили перед сьомою ранку. Прямуємо битою стежкою через поле дикої моркви.

— Кожен гриб має свого двійника, — починає жінка. — Якось іду лісом, дивлюся — білий, такий гарний. Придивилася, а то отруйна поганка — під шапочкою ніжка рожева. Бліді поганки дуже отруйні, мають шапочку сіруватого або зеленкуватого кольору. Кажуть, що коли вариш гриби, треба кидати в баняк цибулю. Як посиніє — то грибів їсти не можна. Але то неправда. Як десь попався отруйний грибочок, то вари не вари — не допоможе.

Стежкою через ліс вибираємося на галявину. Пані Марія дерев"яною покрученою палицею відгортає траву, б"є по шапочці, червивий гриб розлітається.

За тиждень перед повнею гриби самі в кошик скачуть

— Бачите, скільки гнилих маслюків? — показує палицею. — Треба було йти післявчора, бо вони старіють на очах. Але ж дощі — як у ліс підеш?

Ходити по гриби Грица радить перед повнею. Каже, що за тиждень до того гриби самі в кошик скачуть. Ідемо далі, в глиб лісу. Ноги змокли від роси. Час від часу відганяємо комарів. Якби не хустка та сорочка на довгий рукав і з піднятим комірцем, з"їли б.

— Отут бувають синяки, — тицяє на кущ, під яким цвітуть фіолетові квіти. (Пальці у жінки чорні. Каже, що чистила маслюки — гриби пустили смолу.) — А там, під березою, ростуть баранючки — делікатеси. Дуже рідко трапляються. Цього року закрутила, може, зо три літри баранюків, більше нема.

Натрапляємо на селянина з плетеною торбою. Іще здалеку питає, чи щось знайшли. Хитаємо головами — ні.

— А я вчора був, то самі маслюки хробачливі, і нині то саме, — відкриває торбу й показує: на дні кілька грибочків перевернутися ніжками вгору. — Шкода часу.

— Сусід, — тихо пояснює Марія, коли чоловік відходить. — У нас тут кожен грибник свої місця має, а іншим не розказує. Але я не ховаюся, бо на тому бізнесу не зроблю. Щось закручу, дам свасі на базар продати. Минулого року за літру давали 15 гривень, а цієї осені, певно, по 20 буде: грибів нема зовсім.

Жінка згадує, що грибними були 1970-ті. Каже, що тоді з чоловіком гриби відрами носили додому. Смажила, варила, сушила, крутила, продавала, сусідам роздавала.

— Якось білий знайшла — більше кілограма. Про мене тоді навіть газети писали. А потім грибів не стало. Десь років 15 тому зробили чистку лісу — і все. Тепер ліс виріс, а грибів усе одно нема.

По гриби Марія Грица починає ходити з квітня — шукає ранні гливи. У травні-червні "полює" за лисичками, білими, серед літа — за підберезниками, козариками. У серпні — за маслюками. А восени збирає рядівки.

— Вони красиві такі, сірі, — жмуриться. — А наприкінці листопада стають темно-фіолетові, майже чорні. Є ще вешеньки, вони восени на стовбурах дерев ростуть. Але вони несмачні й небезпечні. Тому збирати не раджу.

За чотири години пройшли лісом не менше 8 км. У кошику всього сім маслюків. Мені жоден грибочок не попався. Навіть бліда поганка чи мухомор.

— Вертаймося, — кажу втомлено.

Грица сміється.





Хворого класти горизонтально

Викличте "швидку". Оскільки в хворого порушується серцева діяльність, покладіть його на рівну поверхню.

Можна пити підсолену холодну воду, холодний міцний чай.


Категорично забороняється вживати спиртні напої: алкоголь сприяє всмоктуванню токсинів.

Гриби вбирають у себе багато шкідливих речовин, тому їх не варто збирати на місцях поховання, уздовж автотрас, біля складів міндобрив.

Грибну отруту поділяють на три категорії

1. Отрута локальної дії. Через годину-другу після вживання грибів порушується травлення. Отруєння можуть викликати навіть деякі недоварені їстівні гриби.
2. Отрута, що впливає на нервові центри. Найбільше її в мухоморах. Ознаки отруєння з"являються до двох годин — нудота, надмірне потовиділення, галюцинації. Потрібна допомога лікаря.
3. Отрута, що призводить до смерті. Міститься у блідих поганках, деяких видах мухоморів. Виявляється через 8–48 год. Проникає у мозкові центри — організм гине.
Найповільніше діє отрута жовто-червоного павутинника. Може проявитися навіть на 20-й день після споживання грибів і призвести до смерті.

Зараз ви читаєте новину «"Брат не втравився, бо пив горілку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути