Ексклюзиви
пʼятниця, 30 травня 2008 07:13

Блискавки атакували квартиру Наталі Гані

"Це був якийсь жах! — згадує 36-річна Наталя Ганя з райцентру Ковель на Волині. — Квартиру попалило і мене ледь не спекло".

Жінка ремонтує понищену оселю після нападу блискавок. У стіні — чорні дірки, обвуглені шпалери. Чути запах горілого. Під стелею стирчать розплавлені дроти з розподільних коробок для електропроводки.

Надвечір 19 травня Наталя поралася на кухні однокімнатної квартири. Вона мешкає з донькою-старшокласницею Олександрою. Готувала вечерю. За вікном раптово стемніло. Налетів шквальний вітер із гулом і свистом. Жінка зачинила кватирку і двері на балкон. Почало блискати, пішла злива. Задзвонив мобільний, і Наталя зі слухавкою сіла на диван під стіною.

— Раптом так шарахнуло, ніби поруч бомба розірвалася, — каже жінка.

Блискавка влучила в металеві перила на її балконі. На дерев"яному поручні та на стіні будинку залишився обвуглений слід. За мить у балконні двері вдарив наступний розряд.

— Краєм ока помітила, як вогняна стріла пройшла крізь балконне скло в кімнату і вдарила в стіну. За півметра над моєю головою, — Наталя розводить руками. — Як вона скло не розбила — не знаю.

Підходжу до балкона. На склі — ні подряпини, ні розплавленої цятки. Лише чорні позначки на дверних металевих петлях.

— Так-так, і на дерев"яних дверях сліду немає, — дивується Наталя.

Вона пам"ятає, що від стріли-блискавки від"єдналися дві вогняні кульки. Полетіли врізнобіч. Промінь влучив у стіну, пробив у ній 5-сантиметрову дірку і попалив шпалери. Вогняні кулі, розміром у тенісний м"яч, поцілили в металеві розподільні коробки для електропроводки.

— Спочатку над килимом вибухнула одна коробка, за кілька секунд заіскрила друга, — Наталя вказує рукою на обвуглені розподільники під стелею. — Зі стіни посипалася штукатурка. А я сиджу і дякую Богові, що в мене не втрапило.

Питаю Олександру, чи не злякалася.

— Я сиділа в кухні. Почула сильний удар і гуркіт. Потім забігла мама і наказала нікуди не виходити, — каже дівчина.

68-річний Микола Васильченко сховався від бурі в приміщення біржі праці.

— Воно якраз навпроти цього будинку, — каже пенсіонер. — Бачу, стовп вихору появився, із дощових крапель. І тоді вже яскраво блиснуло.

Чоловік додає, що з вихору начебто вилетіла вогняна куля. Її потягло доверху, до рівня п"ятого поверху. Потім кульова блискавка спалахнула і розсипалася.

Наталя Ганя схопила квартирний телефон аби передзвонити електрикам. Апарат не працював, хоча мусив би навіть за відсутності струму в загальній електромережі. Згодом жінка з"ясувала, що перепад напруги від блискавки спалив ще й телевізор. У сусідній квартирі теж перегорів телефон і телевізор. У сусідів поверхом нижче вийшли з ладу електроплита і мікрохвильова піч.

— Електрик приїхав, похитав головою. Сказав, що такого ще не бачив. І порадив робити комплексний ремонт, — каже Наталя.

Жінка працює в Ковельському відділі територіальної держінспекції праці. Попросила комунальну комісію обрахувати збитки. Місцева влада пообіцяла допомогти з ремонтом.

— Майстри сказали: якби у вас було відчинене вікно або двері — блискавка вбила би. Не розумію чому, але дякую Господу за спасіння, — хреститься Наталя.

Того дня гроза пролетіла над чотирма районами Волині. У селі Бубнів Локачинського району стихія пошкодила майже 70 будівель і знищила 400 га посівів.

Зараз ви читаєте новину «Блискавки атакували квартиру Наталі Гані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути