четвер, 22 квітня 2010 16:41

Батьки наглядають за дітьми через Інтернет

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  У дитячому садку ”Бузкове гніздо” у місті Городенка на Івано-Франківщині дошкільнята моляться перед денним сном. Молитву діти запам’ятали, коли вихователька читала її вголос
У дитячому садку ”Бузкове гніздо” у місті Городенка на Івано-Франківщині дошкільнята моляться перед денним сном. Молитву діти запам’ятали, коли вихователька читала її вголос

У тернопільському дитячому закладі N10 запровадили відеоспостереження. Батьки можуть наглядати за своїми дітьми у режимі он-лайн.

Садок розташований на вул. Паращука, 1 у центрі міста.

— В одній групі для 3-річних малят поставили відеокамеру. Відео одразу іде в Інтернет, — пояснює Галина Мандзій, 56 років, завідувачка дитсадка. — Батьки можуть на спеціальному сайті бачити, як проводить день їхня дитина. Запис можна прокрутити і ввечері. Таким нововведенням уже користуються навіть бабусі дітей, які зараз на заробітках за кордоном.

Поки що відеоспостереження безкоштовне.

— Проводимо його, як експеримент. Уже бачимо, що і родичам дітей, і вихователям він подобається. У майбутньому будемо брати з батьків 10 гривень на місяць, — додає Галина Володимирівна. — Такий нагляд стимулює дітей бути слухнянішими. Наприклад, краще їсти.

"ГПУ" дізналася, які цікаві послуги та методи виховання запровадили у державних дитсадках регіону.

У яслах-садку N43 у місті Рівному на вул. Фабричній діють сауна, масажний кабінет та фітобар. Програму для кожної дитини підбирає лікар-терапевт.

Попаритися у сауні дошкільнятам можна раз на тиждень. Сидять 3–4 хв. при температурі 60–65°С і низькій вологості.

Нововведенням уже користуються навіть бабусі, які зараз на заробітках за кордоном

— Після цього кілька хвилин ходять босими по доріжках із дерев"яних кругляків, кори та гальки, — розповідає Євгенія Мамчук, завідувачка садка. — Вправа стимулює нервові закінчення на стопах.

Дітям пропонують також ванни з морською сіллю та лікувальний душ.

У передпокої є кімната релаксації, де діє фітобар. Малят поять свіжими соками і трав"яними чаями.

Перебування у садку безкоштовне.

— Ефект від процедур з"являється уже за півроку. Дошкільнята оздоровлюються і менше хворіють на грип, гострі респіраторні захворювання, — каже Мамчук.

У львівському дитсадку N75 виховують за методикою італійського лікаря Марії Монтессорі. Здорові діти навчаються разом із розумово відсталими. Бавляться з ними, допомагають одягатися, ходити. Тому стають добрішими, милосердними. Хворі діти стараються наслідувати здорових і швидше адаптуються до життя у суспільстві.

У дошкільному закладі N39 Ужгорода є басейн. Безкоштовні заняття з плавання тут проводять двічі на тиждень.

— Басейн працює цілий рік, — розповідає завідувач дитсадка Ольга Фучко. — У ньому займаються усі наші діти, крім ясельної групи. Плавають по графіку — до обіду або після сну. Водичка у басейні тепла — до 31 градуса. У зоні, де плавають 3-річні, глибина 40 сантиметрів. Де старші, трохи глибше. З дітками займається інструктор.

"Щось наказувати дітям ніхто не має права"

У місті Городенка на Івано-Франківщині діє єдиний у Західній Україні садок, у якому виховують дітей за вальдорфською системою.

Вальдорфська педагогіка направлена на те, аби розкривати у дітях таланти.

— Ми не вчимо дітей писати, читати, рахувати. Не варто у них забирати дитинство, — пояснює завідувачка садка Мар"яна Терлецька, 33 роки. — Якщо заставляти вивчити віршик, у них може виникнути відраза до науки. Дітки у нас роблять усе, що хочуть і коли хочуть — співають, малюють, граються. Щось наказувати їм ніхто не має права. Можна тільки показувати приклад. Скажімо, вихователька розказує напам"ять віршик, дитина собі повторює. Або вихователька сідає, малює. Діти дивляться і теж починають малювати.

Усі меблі в садку з натурального дерева. Іграшки м"які або плетені із ниток.

— В інтер"єрі нема різких яскравих кольорів, все стримане, природне, — запевняє вона. — Музичні інструменти тільки з приглушеними звуками. Є арфа, свистунець. Ніякого баяна і фортепіано.

Діти 33-річної Лесі Лазарович із Городенки закінчили вольдорфський садок.

— Старший син зараз у четвертому класі, молодший у першому, — розповідає. — Обидва добре вчаться. Читають книжки самостійно. Вчителі кажуть, у них дуже розвинена пам"ять, тому все легко запам"ятовують. Спокійні, врівноважені, виховані.

Зараз ви читаєте новину «Батьки наглядають за дітьми через Інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути