Львівський бармен Руслан Крамар, 24 роки, жонглює шейкером із соком та літровою пляшкою "Мартіні". У залі нічного клубу "Міленіум" уже шосту годину триває відбірковий тур Міжнародного конкурсу барменів "Бакарді-Мартіні Гран-прі" у Західній Україні.
У Львові 4 травня зібралися 12 найкращих барменів нічних клубів Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської та Львівської областей. У першому турі готували класичні коктейлі, у другому проходили тест-налив і демонстрували майстерність у володінні барними предметами. Біля двох стійок бару стелили чорні килимки — щоби випадково впущені з рук пляшки не билися.
40-річна Таня Лебедь із луцького нічного клубу "Метро", єдина жінка-учасниця конкурсу, помітно хвилюється.
— Можете називати мене Бєлка, — каже, перебираючи пальцями біляві кіски на плечах. — Я працюю барменом сім років, але школу флейрингу, де приготування коктейлів — справжнє шоу, закінчила лише півтора місяця тому. Це мій перший конкурс.
Таня розповідає, що перед тим як стати за барну стійку, була домогосподаркою. Має трьох дітей.
— Старшій доньці 21 рік, — каже. — Вона приходить у клуб, їй подобаються мої коктейлі. Власних рецептів більше трьох десятків. На конкурсі готувала найпопулярніший серед клієнтів напій "Бакарді Бригантину" з джином "Бомбей сапфір", лимонним соком, апельсиновим лікером та лікерами "Блю Кюрасо" й "Швепс".
Коктейль Бєлки блакитного кольору. Одну склянку відносять до столика суддів. Решту розбирають глядачі.
— Хочеться всі попробувати, але з ними треба обережно, — хитається у такт музики Наталка Вірка, 22 роки. Крізь соломинку дівчина потягує коктейль, який приготувала Таня Лебедь.
Журі вирішило, що на фінал конкурсу до Києва поїдуть 23-річний тернопільський бармен Володимир Підгайний та 28-річний Олександр Богдан з Івано-Франківська — за коктейлі "Оксамитовий дотик Бакарді" й "Бакарді-Кола".
— У 2004 році зайняв друге місце у Всеукраїнському конкурсі барменів, — розповідає Олександр Богдан. — Потім знову друге місце на конкурсі від торгової марки "Фінляндія". У мене була гарна команда підтримки — з Франківська приїхали колеги й друзі з училища готельного сервісу та туризму, де я викладав. Сьомий рік працюю барменом у нічному клубі "Палада".
Рецептами коктейлів переможці не діляться. Пояснюють, їм іще виступати на фіналі 17 травня у столичному клубі "Арена". Кращий представлятиме країну на міжнародних змаганнях в італійському Турині.
Коментарі
1