четвер, 20 серпня 2009 19:43

Арсеній Яценюк: кандидат і контрреволюціонер

Нещодавно Арсеній Яценюк приголомшив українців тим, що в інтерв"ю радіостанції "Ехо Москви" став на бік російського уряду щодо оцінки президента Грузії Михайла Саакашвілі, а також визнав... обґрунтованими претензії до Ющенка з боку Дмитра Медведєва, які той виклав у своєму відверто імперському та достатньо хамському зверненні. Нічого дивного для тих, хто давно спостерігає за діями Яценюка, як-то Тарас Кузьо. Ось виклад його недавньої статті на "Українській правді".

Народного депутата Арсенія Яценюка обрали до парламенту 2007 року. Він був одним з облич першої п"ятірки "Нашої України–Народної Самооборони" (НУ-НС). Тоді, під час виборчої кампанії, він неодноразово наголошував: політики мають брати на себе відповідальність за свої вчинки.

Чи сповідує Яценюк цей принцип відповідальності тепер, коли став кандидатом у президенти? Читаючи теперішні "кандидатські" яценюківські інтерв"ю, пересвідчуєшся, Яценюк будує свою передвиборну програму, тотально заперечуючи ту, за якою він обирався в депутати 2007-го.

Російські політтехнологи, що колись ділили Україну на три сорти для Януковича, тепер співпрацюють з Арсенієм Яценюком, відштовхуючи його якнайдалі від українських інтересів і спрямовують ближче до захисту інтересів російських.

В інтерв"ю "Кореспонденту" 31 липня Яценюк зауважив, що Путін став рятівником Росії. "Що він зробив? Він урятував країну. Дійсно, він урятував країну. Але, звичайно, я не погоджуюся з усіма його методами". На думку українського кандидата в президенти, Росія часів Єльцина лише трохи відрізнялася від сучасної України. Отже, і Україна за моделюю Яценюка потребує рятівника.

Яким же насправді є рятівник України? Автор певний: Яценюк є контрреволюціонером, принаймні, щодо п"яти соціально значимих питань.


Помаранчева революція

Декілька місяців тому, виступаючи у програмі "Свобода" на телеканалі "Інтер", Яценюк сказав, що він гордий із того, що не стояв на Майдані 2004 року, і що тоді він був членом команди Віктора Януковича. Але ж до парламенту Яценюка привів НУ-НС, а не Партія регіонів!

Поміж іншим, навіть деякі члени команди Януковича цікавилися тим, що відбувається на Майдані. Адже помаранчева революція стала найбільш масовим протестом у Європі з часів Другої світової війни.

Яценюк — єдиний політик, який заявив про свій намір відкликати підпис під листом до НАТО


Парламентська недоторканність

Передвиборна програма НУ-НС 2007 року містила провідні акценти, що стосувалися відміни депутатської недоторканності та рівності всіх перед законом. Яценюк уже через рік після обрання до парламенту розповів "Україні молодій": "Я був одним із найзатятіших противників цього гасла. Бо аж ніяк не вважаю скасування депутатської недоторканності ключовим пріоритетом. Таке гасло визначив штаб (блоку НУ-НС), але, чесно кажучи, я не вважаю, що це було дуже розумно".


УПА

Яценюк неодноразово зазначає про свою непідтримку питання визнання на державному рівні УПА борцями за національну незалежність. У лютому у Львові він висловив переконання, що закон про визнання вояків ОУН-УПА борцями за незалежність України та надання їм статусу учасників війни неможливо прийняти в принципі.

На Волині Яценюк визнав, що в разі перемоги на президентських виборах, він не буде підтримувати питання про УПА, оскільки воно "не на часі".

Визнання УПА було однією із головних складових передвиборної програми НУ-НС 2007 року, за якою Яценюка обрали до парламенту. Чому ж він погодився входити до першої п"ятірки кандидатів від НУ-НС, якщо він не згоден із визнанням УПА та більшістю положень програми?

19 травня парламент провалив прийняття у першому читанні нового закону, ініційованого Тимошенко "Про увічнення пам"яті осіб, що загинули внаслідок воєн і політичних репресій". Голосів "за" назбиралося 221. Голосували майже всі "бютівці" та більшість "Нашої України–Народної Самооборони". Якщо б п"ять депутатів від НУ-НС підтримали проект, він би став законом. Одним із тих п"яти був Яценюк.


Енергетика

Яценюк неодноразово наголошував на своїй підтримці енергетичного консорціуму та приватизації української газотранспортної системи. Він говорив: "Мені було б дуже приємно, якщо українські представники були би в Раді директорів російського "Газпрому" в обмін відповідно на активи української газотранспортної системи...".

"Україна молода" припускала: "Яценюк пропонує росіянам конкретний шматок газової труби в Україні в обмін на якісь абстрактні родовища десь на Ямалі!"


НАТО

Яценюк — єдиний політик, який заявив про свій намір відкликати підпис під листом до НАТО, що його в січні 2008-го підписав із Ющенком і Тимошенко. Нагадаю, у листі лідери України просили розглянути питання про можливе надання Україні Плану дій із набуття членства на квітневому саміті в Бухаресті.

Яценюк зізнається, він розглядає НАТО як один із "міфів", який потрібно вилучити з української політики, і неодноразово наголошує, що Україну до НАТО ніхто не запрошував.

Яценюкове повторювання про незапрошення до НАТО виглядає як запозичення з риторики Кучми чи Януковича. Зрозуміло, що у випадку обрання президентом, Яценюк ніколи не зробить потрібних кроків у напрямку до НАТО.


НУ-НС-2007 та Яценюк-2010

Лише за два роки Яценюк відійшов від ідеології НУ-НС, у першій п"ятірці якого він був обраний до парламенту, і став опонентом до ключових положень програми блоку.

Багатовекторність Яценюка є причиною для стурбованості, оскільки вона показує не лише глибокий опортунізм і цинічність, а й загрозливу ідеологічну "мінливість" кандидата в президенти Яценюка.

Якщо Яценюка оберуть у лютому 2010-го, якою буде його програма в 2012 чи 2014 роках? Судячи з його контрреволюційного крокування від НУ-НС-2007, Яценюк наслідуватиме Ющенка. Точніше, його політичну та економічну багатовекторність і мінливість.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Яценюк: кандидат і контрреволюціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути