четвер, 17 грудня 2009 18:36

"Ярик, куди ти мене привів? Вони годину настроюються. Йдемо звідси"

Понад 100 музикантів із 10 країн взяли участь у дев"ятому фестивалі джазової музики "Джаз Без" у Львові. Концерти відбувалися 4–13 грудня у театрі ім. Заньковецької, філармонії та клубі "Квартира, 35". Квитки коштували від 50 грн.

— Для студентів, працівників культури і членів львівського джаз-клубу в нас традиційна знижка — 50 відсотків, — каже прес-секретар мистецького об"єднання "Дзиґа" Юрко Вовкогон. — 10 людей придбали абонементи на всі концерти по 800 гривень.

У середу в театрі збираються близько 200 глядачів. Концерт відкривають саксофоністи Юрій Яремчук зі Львова, Мішель Донеда з Франції, його співвітчизник піаніст Фредерік Блонді та японський ударник Тацуя Накатані. Імпровізують мелодії у ритмі джазу. Тацуя кидає кульки у металевий горщик, вони дзвінко відлунюють. Блонді вистукує олівцями по дерев"яній панелі рояля. Донеда грає на саксофоні, роблячи ним у повітрі кругові рухи. Юрій дзвонить двіночками.

— Ярик, куди ти мене привів? Вони годину настроюються. Йдемо звідси, — дівчина у третьому ряді смикає за рукав свого сусіда.

Музиканти завершують концерт. У залі тиша. На галерці грає мобільний телефон. Донеда посміхаючись показує туди пальцем. Глядачі, що сидять біля сцени, плескають. Останні ряди порожніють.

— Приємно, що більшість глядачів залишилася, — жартує ведуча фестивалю Марта Більська. — Ви знали, на що йшли.

— Зібрати музикантів із різних країн важко організаційно, фінансово. Але грати разом — одне задоволення, — запевняє 58-річний Юрій Яремчук.

У другій частині виступає гурт "Визнес оф фьюжн" із Москви.

— Ніде як у Львові я не бачив стільки церков, ікон. Ми їхали поїздом Москва–Чернівці, то навіть у провідника на тумблерах висіли хрестики, — оголошує композицію "Пасхальна п"єса" Володимир Голоухов. Грає на вібрафоні — інструменті, схожому на цимбали.

Публіка пожвавлюється. Музикантів просять на біс.

Наступного дня у театрі — концерт київського гурту "З-Бенд", який очолює басист 43-річний Ігор Закус, родом із міста Червоноград Львівської області.

— Студентом на вихідних їздив у села і грав на весіллях, — розповідає. — Як поста нема — кожної суботи-неділі робота. Платили щедро. За кілька весіль заробив так, що поїхали з дівчиною на море, гарно відпочили. Потім у ресторанах підпрацьовував. Важко було, всю ніч граєш, а зранечку треба йти на лекції з історії КПРС чи іншої дурні. Але заробляв більше, ніж мій батько на шахті. Паралельно створив гурт "Фест", грали у своє задоволення. Виграли конкурс "Мелодія" в номінації інструментальна музика.

Його колектив часто акомпанує поп-виконавцям.

— На початку 1990-х гастролювали з Оксаною Білозір в Австралії, Лаосі. Потім запросили у тур з Іриною Білик. Із Таїсією Повалій сім років працював. Якось з "Віа Грою" виступали у Москві на пароплаві. Приїхали — а апаратури ніякої. Знайшли допотопні колонки, барабани, клавіші поставили на дошку для прасування. Замовники навіть не помітили, що щось не так.

Концерти в рамках "Джаз Безу" відбувалися у Тернополі, Севастополі, Луцьку, Києві та польських містах. Уперше дійство дійшло села Новиця у Польщі, де народився український поет Богдан-Ігор Антонич. Там виступали місцевий гурт "Новиця 9" і українсько-канадський проект "Без спогадів".

Зараз ви читаєте новину «"Ярик, куди ти мене привів? Вони годину настроюються. Йдемо звідси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути