Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 05:00

20 гривень платять за вісім годин роботи

— Нікому ми не нужни, — говорить львів'янин Віталій, 59 років. — Ходив слух, що на Різдво усіх посадять у бомжовозку і вивезуть за місто. Та судьба оминула. Але на Євро навіть не знаю, де ховатися. У місті покажешся — зразу загребуть.

Віталій — безпритульний. Просить звертатися до нього на ім'я та по батькові — Віталій Вікторович. Каже, квартиру у нього відібрав зять. Вигнав з дому і спалив усі документи. Спілкуємося біля смітників на вул. Київській. Витягає із зеленого контейнера роздертий посередині піджак. Скидає брудну куртку, приміряє.

— Ну як я, похож на фраєра? — сміється. — Жизнь у нас чим далі, тим гірше. Тепер на вулицях пиво пити не можна, бутилок ніде нема. А раніше валялися повсюди, дворніки збирали і біля мусорніків вискладували. Я отак с утра проходився, в торбу бутилки наскладував — і вже пару рублів було. Особєнно по суботах та понеділках везло. Тари стільки збирали — на всьо хватало. А тепер треба всі кульки на мусорніку перерити, щоб бутилки знайти. Але й то не помагає, бо скляна тара пропала, один пластік всюди. Друга велика проблєма — під'їзди з замками. Зимою навіть погрітися нема де. І люди всі такі премудрі стали. Навчилися по мєнтах, жеках дзвонити. Тільки де на сходах побачать, чоловік лежить — всьо, вже трєзвонять. Я нікого не трогаю, мені тільки місце треба та криша над головою. Добре, зараз зима тепла, можна і на вулиці поспати. Роботи для нас нема. Минулого року два місяці пропахав у Винниках дворніком. То директор вирішив, раз бомж — можна не платити. Знайшов би його зараз, голову відірвав би.

У підвалі церкви-музею сакрального мистецтва ім. Блаженного Казимира-Климентія Шептицького на вул. Максима Кривоноса працюють троє безпритульних. Розкопують піщану долівку. За 8 год. роботи отримують 20 грн. 64-річний Микола родом з Херсона. Одягнений у старий светр з візерунком, потріпані спортивні штани. Поволі насипає лопатою пісок у відро. Поряд складені кістяки — у підвалі були поховання. Посередині стоїть розпалена грубка. Навколо неї — металеві миски з супом.

— Бомжам ніколи добре не було, — копає ногою грубку. — У нас кожен день однаковий. Єдина радість — нам почали подарки робити. На Миколая якісь студенти приносили шкарпетки, цукерки, мило. На Різдво вечеря була. Обіди роблять безплатні.

Із 48-річним Дмитром розмовляємо у мікрорайоні Сихів. Він не має житла з літа. Ночувати ходить у Центр обліку та нічного перебування громадян на вул. Кирилівській, біля Янівського цвинтаря.

— Але в "ночльожку" пускають з восьмої вечора. А де до того часу бути? На вокзал пішов — там мєнти, виганяють одразу. Особєнно на вихідних їх боїмося. Людей на вулиці нема, а їм "галочки" нужни. Кого брати, як не бомжа?

Питаю, чи голодний.

— Голодний. Люди зараз викидають на мусор хіба хліб із плєсєнню або то, шо вже завонялося. А в "ночльожці" годують так собі. Німці в концлагєрі кращу похльобку готували. Ходимо обідати на Богдана Хмельницького (тут влаштовує благодійні сніданки релігійна спільнота "Мілес Єзу". — "ГПУ"). Жратва ніби нормальна. Але порції хрінові. Спочатку прийду я, мені на дно накидають тієї їжі. А після мене малосімейниє (має на увазі малозабезпечені родини. — "ГПУ") з бутлями і позабирають усе. Раніше давали перше та друге, через малосімейних тепер тільки друге.

— Як змінилися львівські безпритульні? Зараз вони принаймні знають, де можна переночувати, поїсти, взяти чисті речі, — каже отець 36-річний Олег Федоренко, директор Центру обліку та нічного перебування громадян. — Поменшало жінок — ними більше займаються різні громадські організації. А ще змінилося ставлення медиків. Раніше у "швидкій" як чули, що викликаємо на Кирилівську, навіть їхати не хотіли. Причини, через які люди втрачають житло, незмінні — алкоголь, ув'язнення, квартирні махінації. Знаю двох людей, які пішли на вулицю з власної волі. Житло є, але їм так хочеться.

900

безпритульних зареєстрували за три роки роботи Центру обліку та нічного перебування громадян. Приймають тільки тих, хто пройшов медогляд. Зараз там живуть 32 людей. Їх середній вік — 43-45 років.

Назвати точну кількість безпритульних у Львові та скільки їх померло останнім часом, у прес-службі міської ради не змогли. Кажуть, такої статистики не ведуть.

 

Зараз ви читаєте новину «20 гривень платять за вісім годин роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути