четвер, 22 грудня 2011 13:01

Цілюще джерело на Рівненщині викресали блискавиці
11

Фото: фото: Віктор ГОМОЛЬ

До джерела Святого Миколая в урочищі на околиці села Гільча Здолбунівського району на Рівненщині щодень приїздять люди напитися води й помолитися за здоров'я. За переказами колись тут місцеві мешканці побачили у воді лик Святого Миколая, а на пагорбі з якого б'є цілюща вода явилася Богоматір.

"З кам'яного гроту виходять джерела-близнюки. Люди розповідають з покоління в покоління легенду про те, що ключі холодної води вибили Божі блискавиці. Протягом багатьох століть джерело є місцем паломництва. А воду вважають цілющою. Тут побували Тарас Шевченко, Леся Українка, Максим Рильський, Іван Нечуй-Левицький та Олена Пчілка, - розповідає Ігор Марчук із обласного краєзнавчого музею. - З цієї кринички пили воду козаки війська гетьмана Богдана Хмельницького, коли поверталися з битви під Берестечком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На руїнах Клеванського замку закохані загадують бажання

Неподалік урочища на місці, де козаки захоронили загиблих побратимів, насипано курган і встановлено камінний хрест. У 1963 році тут поставили пам'ятник Богдану Хмельницькому.

"Вода з цих джерел дійсно животворна. Вона допомагає лікувати хвороби кишківника, шлунку та нирок. Надзвичайно чиста й м'яка. Люди приїздять з бідонами й набирають додому пити на кілька днів. Вона може місяць стояти й не псується", - говорить Мирон Гандзюк із Рівного.

У джерельній воді купаються. Вона ніколи не замерзає. У капличці над джерелами моляться й ставлять свічки. Їх та різноманітні іконки, релігійну літературу та листівки продають поряд у дерев'яному кіоску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тараканівському форті живуть привиди солдатів

"Найдивовижніше тут відбувається в ніч на Водохреще. Вода під час молебню починає вирувати. Спершу піднімається пара, потім йдуть хвилі. Після служби все стихає", - каже продавець кіоску Світлана.


Зараз ви читаєте новину «Цілюще джерело на Рівненщині викресали блискавиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути