Ексклюзиви
вівторок, 06 грудня 2011 10:06

На руїнах Клеванського замку закохані загадують бажання
14

У селище Клевань на Рівненщині приїжджають закохані пари, які хочуть прожити все життя разом. За переказами, у 15 ст. місцевий князь замурував у стіни тутешнього замку молоде подружжя.

"Молодят звали Оксана та Василь. На їх весілля прибув князь Чорторийський і уподобав наречену. За тодійшнім звичаєм, він домагався права першої шлюбної ночі з нею. Проте, дівчина була вірною Василеві й навідріз відмовила вельможі. Той зі злості наказав зв'язати пару й живцем замурувати в стіни його замку", - розповів рівненський митець Олексій Заворотній. За цією легендою він написав п'єсу "Таємниця Клеванського замку".

На руїнах туристи загадують бажання, щоб прожити вік разом з коханими людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загадані в Золочівському замку бажання здійснюються

"Кажуть, якщо тут поклястися в любові одне одному, то життя буде без зрад. Не хочу ділити свого коханого з іншими жінками. Тому й приїхала зі своїм Василем у цей замок. Може, то все й вигадки, але для нас така присяга має значення", - пояснила Ірина Матвійчук із Рівного.

"Тепер такого як в легенді не сталося б. Не переспати та, ще й з князем? Не кожна дівчина встоїть. У наші дні нікого замуровувати тому Чорторийському не довелося б", - додала рівнянка Оксана Гончарук. Вона з друзями на машині по дорозі до Луцька заїхала подивитися старовинну пам'ятку. .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Підгорецькому замку живе привид замордованої жінки

Мурований замок у Клевані звели в 15 ст. Раніше на його місці було дерев'яне укріплення. Він знаходиться на високому пагорбі над річкою Стублою. До укріплення веде високий арковий міст з цегли. Укріплення добре видно з автодороги Рівне-Луцьк.

"Доля цього замку характерна для багатьох укріплень в нашому краї. Його неодноразово руйнували. У 1915 році укріплення зазнало потужного артобстрілу. У будівлях замку були й польська гімназія, й духовне училище, і навіть витверезник. Нині його стан жалюгідний. Замок потрібно терміново рятувати, - пояснив Gazeta.ua кандидат історичних наук Володимир Борщевич із Рівного.

У 2005 році Рівненська обласна державна адміністрація передала Клеванський замок в безоплатне користуванні місцевому підприємству "Інвестжитлобуд". Планували, що пам'ятку відреставруюють, а в ній облаштують готель та ресторан. Однак, бізнесмени нічого там так і не зробили. Через кілька років інший голова обласної державної адміністрації скасував розпорядження про передачу замку в користування".

Зараз ви читаєте новину «На руїнах Клеванського замку закохані загадують бажання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути