пʼятниця, 25 листопада 2011 13:44

У Підгорецькому замку живе привид замордованої жінки
16

Наталя Мочеброда із Рівного тиждень мандрувала історичними місцями Львівщини. Найбільше їй сподобався замок у селі Підгірці Бродівського району.

"Бачила Олеський, Золочівський замки, але Підгорецький, то щось особливе. Його називають українським Версалем. Він дивовижно красивий і містичний. Перед подорожжю по телебаченню розповідали, що в замкові живе привид жінки. Виявляється, про нього в Підгірцях всі знають і переповідають різноманітні історії. Від почутого в мене аж мурашки нишпорили по спині, - розповіла Наталя Мочеброда. – Кажуть, колишній власник замку граф Яблонський через ревнощі закатував свою молоду дружину, а потім замурував її в стіні будівлі. Наче саме її привид дотепер блукає в замкові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тараканівському форті живуть привиди солдатів

Підгорецький замок знаходиться на одному з відрогів Подільської височини. Його добре видно з міжнародної автотраси Київ-Чоп, яка пролягає за 2 км. від пам'ятки.

"У середину замку через реставрацію мене не впустили. Проте, вражень від побаченого й так не бракувало. Коли почало вечоріти я гуляла під мурами й почула шурхіт. Мені стало так боязко, що аж ноги обімліли. Подумала, то - привид. Аж, раптом на стежку передімною вискочив білий кіт і м'явкнув. Повірте, я мало не вмерла", - згадала туристка.

Замок звели в 1635—1640 роках. Його будували на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Фахівці вважають цю пам'ятку одним з найліпших в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. З Підгорецьким замком пов'язане життя багатьох відомих людей, зокрема, польських королів Владислава IV, Яна ІІІ Собєського, князів Сангушків, архітекторів Гійома Левассер де Боплана, Андреа дель Аква.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привид монаха будить охоронців замку

"Доля цього замку не проста. Його грабували, руйнували. Зокрема, палац сильно постраждав під час радянсько-німецької війни, а в 1956 році тут сталася велика пожежа. У 1949 році в замкові був санаторій для хворих на туберкульоз. Прикро, але держава належна не фінансує відновлення цієї пам'ятки. Три роки тому Всесвітній фонд пам'яток вніс Підгорецький замок до переліку 100 пам'яток світу, які потребують негайної реставрації", - зауважив у коментарі кореспонденту Gazeta.ua Володимир Борщевич, кандидат історичних наук.

Зараз ви читаєте новину «У Підгорецькому замку живе привид замордованої жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути