вівторок, 15 листопада 2011 14:24

Вишневий сік допомагає при безсонні

Вишневий сік допомагає при безсонні

Вчені з Британської школи біологічних наук виявили, що вишневий сік корисно пити при безсонні. Один із вчених Реймонд Сміт каже, вишневий сік підвищує в організмі рівень мелатоніну. Це гормон, який відповідає за сон.

- Наше відкриття може допомогти людям, які страждають безсонням, - розповідає Реймонд. - Вишневий сік  корисний також для людей із синдромом зміни часових поясів і тим, хто працює у вечірні та нічні години і неповноцінно спить. Як бачимо, вишневий сік можна пити замість снодійного. Ефект буде практично той самий, але ж пити сік значно корисніше, ніж ліки. Наше дослідження в черговий раз довело, що  раціон харчування і сон людини тісно пов'язані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишневий сік можна пити замість снодійного

У дослідженні британських учених взяло участь 20 здорових добровольців. Протягом тижня вони щодня випивали по 2 порції (30 мл) вишневого соку або плацебо. До і під час дослідження у людей взяли аналізи, щоб виміряти рівень мелатоніну. Усі добровольці носили спеціальний сенсор, який стежив за кількістю та якістю сну. Учасники експерименту також вели щоденник, в якому описували свій стан і оцінювали якість сну.

Виявилося, що в людей, які пили вишневий сік, рівень мелатоніну в організмі виріс на 15-16 відсотків. Учасники експерименту, які вживали вишневий сік, спали в середньому на 25 хвилин довше. Якість сну в них також підвищилась. Люди рідше скаржились на недосипання та бажання поспати вдень. Якість роботи вдень у них значно зросла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чорний ром додали вишневий сік

Столичний дієтолог 43-річна Тетяна Ніколайчук припускає, що вишневий сік дійсно може впливати на якість сну.

- Це наукове відкриття може бути корисним для медицини, - каже Тетяна. - Адже досі не було відомо, що вишневий сік впливає на рівень мелатоніну. А загалом вишневий сік в Україні менш популярний, аніж, приміром, яблучний. Але кількість корисних речовин у вишневому соку значно вища, ніж у інших фруктів. Вишневий сік покращує обмінні процесі в організмі. Високий вміст фолієвої кислоти та заліза робить цей сік корисним при малокрів'ї. Регулярне споживання вишневого соку також покращує апетит і травлення, знижує ризик діабету та онкології.

Зараз ви читаєте новину «Вишневий сік допомагає при безсонні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути