четвер, 20 жовтня 2011 13:16

Шкіра швидко старіє через генетичну недугу

Шкіра 23-річної в'єтнамки Нгуен Тхи Пхуонг за декілька років постаріла на 50 років.

"Два роки тому в мене була сильна алергія на морепродукти. Все тіло чухалося. До лікарів не зверталась, бо ми з чоловіком люди небагаті, лікувалась нетрадиційною медициною. З того часу я стала швидше старіти: тіло й обличчя ставало зморшкуватим, обвисло. Колишніми залишилися тільки волосся та зуби", - каже Нгуен.

Сіднейські лікарі припускають, що дівчина могла постраждати від рідкісної хвороби, коли шкіра втрачає еластичність. Це спадкове захворювання також пов'язане з алергічною реакцією. З'ясують це, коли візьмуть біопсію шкіри хворої. Припускають, щоб вилікувати пацієнтку, швидше за все, знадобиться пластична операція.

Столичний дерматолог Кузьма Хобзей розповідає, що людина, яка різко й швидко старіє, має генетичну хворобу.

"Вона виникає через порушення утворення білків в позаклітинному просторі. Шкіра розтягується, як резинка на спортивних штанях, якщо їх попрати при високій температурі, та обвисає. Найбільше шкіра розтягується на шиї та обличчі, - каже Кузьма Хобзей.

Зазвичай таке захворювання проявляється відразу. Але іноді гени можуть знаходитись спочатку в пригніченому стані, потім проявитись через стрес, якусь хворобу, опік.

"Шкіру не заміниш, тому лікують в основному симптоматично. Роблять ін'єкції, схожі на ті що при вікових проблемах у шкірі. Але ефект від них невеликий. Також в генетичній лабораторії міняють гени на клаптику шкіри і пересаджують її назад. Іноді допомагає, але це роблять одиниці лабораторій в експериментальному режимі.

У всьому світі налічується не більше 200 таких хворих.

Зараз ви читаєте новину «Шкіра швидко старіє через генетичну недугу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути