пʼятниця, 12 серпня 2011 15:07

"Електронна шкіра" може вимірювати температуру тіла та робити кардіограму

"Електронна шкіра" може вимірювати температуру тіла та робити кардіограму

Учені розробили невидиму й практично невагому "електронну шкіру" з полімерної плівки, яка може бути використана для розміщення на тілі пацієнта "мобільного кардіографа" або інших медичних приладів, або для управління комп'ютером за допомогою міміки, пишеться в статті, опублікованій в журналі Science.

Безліч медичних приладів зчитують інформацію про стан здоров'я пацієнта через контакт зі шкірою - зокрема, це роблять кардіографи для стеження за роботою серця, електроенцефалографи, які контролюють електричну активність мозку та інші апарати.

Група під керівництвом Джона Роджерса з Іллінойського університету в місті Урбана (США) розробила технологію, яка дозволяє розмістити всі компоненти медичних пристроїв на прозорій плівці, яку можна нанести на шкіру пацієнта у вигляді татуювання чи невидимого стікера.

Така плівка не подразнює шкіру й може бути використана для тривалого спостереження за станом організму у звичній для пацієнта обстановці.

Учені продемонстрували експериментальну модель такої плівки, на якій були розміщені світлові індикатори, пристрої передачі й прийому інформації, а також датчики температури тіла, розтягування шкіри та система, що відстежує електричну активність нейронів. Сама плівка влаштована таким чином, що вона не заважає шкірі дихати. Електронні компоненти, незважаючи на свою надзвичайну тонкість і міцність, були виготовлені за допомогою звичайної напівпровідникової технології.

Особливість їх пристрою полягає в тому, що всі електронні доріжки виконані у вигляді "змійки". Гнучкість та інші характеристики "змійки" підібрані так, що поведінка плівки в цілому відповідає тому, як розтягується та стискається шкіра. Це дозволяє багаторазово згинати плівку, не побоюючись розриву електричних ланцюгів.

Після нанесення на шкіру плівка прилипає до неї за допомогою сил міжмолекулярної взаємодії - приблизно так само, як лапи ящірок-геконів прилипають до скла.

Учені виготовили кілька тестових зразків плівок-біосенсорів, і порівняли їх роботу з роботою стаціонарних медичних пристроїв. Як зазначається в статті, показники пристроїв збіглися.

Роджерс і його колеги вважають, що такі плівки можуть бути використані для розробки не лише мобільних медичних датчиків, а й принципово нових систем взаємодії людини з комп'ютерами та іншими видами техніки.

Зараз ви читаєте новину «"Електронна шкіра" може вимірювати температуру тіла та робити кардіограму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути